NOS NieuwsAangepast

Minister Italië in tranen over hervormingen

De Italiaanse minister van Sociale Zaken kon gisteravond tijdens een persconferentie in Rome niet uit haar woorden komen van emotie. Tijdens de aankondiging dat de pensioenleeftijden omhoog gaan, brak ze in tranen uit.

Elsa Fornero maakte samen met premier Monti bekend dat de pensioenleeftijd in het land omhoog zal gaan. Voor mannen gaat die volgend jaar direct van 65 naar 66, voor vrouwen zal de leeftijd van 60 in stappen worden verhoogd tot 66.

Ook worden de mogelijkheden voor vroegpensioen drastisch beperkt. Tot voor kort konden veel Italianen al op hun 57ste stoppen met werken.

Herpakt

"We moeten wel en het kostte ons psychologisch veel... om te vragen om...", probeerde Fornero nog, maar toen verloor ze het gevecht tegen de tranen. Premier Monti maakte haar zin voor haar af en zei dat ze het woord "offer" had willen gebruiken.

Daarna wist de minister zich te herpakken en maakte de persconferentie af.

Pakket

De maatregelen maken deel uit van een pakket van 30 miljard aan bezuinigingen, lastenverzwaringen en stimuleringsmaatregelen voor de Italiaanse economie. Onderdeel daarvan is ook dat de btw wordt verhoogd van 21 tot 23 procent en dat huizen, boten en auto's zwaarder worden belast.

De maatregelen zijn nodig om de onzekerheid over Italië, de derde economie van de eurozone, tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl