NOS NieuwsAangepast

Wellink: niemand zag de crisis aankomen

Niemand heeft de kredietcrisis eind 2008 zien aankomen. Dit zei oud-president Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) voor de parlementaire enquêtecommissie onder leiding van Jan de Wit.

"De Nederlandsche Bank, maar ook de Nederlandse overheid heeft de systeemcrisis niet gezien. Niemand wereldwijd, behalve wat onheilsprofeten, heeft het gezien", aldus Wellink.

Uit de hand lopen

Wellink verwerpt daarmee de kritiek dat DNB de financiele crisis te laat heeft zien aankomen. "Niemand van ons wist dat het zo uit de hand zou lopen", zei Wellink. "Het is ontzettend snel gegaan."

Volgens de voormalige president ontbrak het DNB aan goede gegevens over de problemen waarin banken verkeerden. "Er waren onvoldoende data. We hadden onvoldoende analystisch framework."

Wellink zei dat hij wel gewaarschuwd heeft dat de liquiditeitscrisis die in 2007 was begonnen, nog niet voorbij was. "Maar we hebben gewoon geen rekening gehouden met een systeemcrisis."

Verder zei Wellink dat hij het niet eens was met de eisen die voormalig minister Bos van Financiën aan banken stelde bij de aflossing van de staatssteun. In okotober 2008 heeft de Nederlandse overheid 20 miljard beschikbaar gesteld voor banken die in de problemen dreigden te komen.

ING leende 10 miljard, Aegon 3 miljard en SNS Reaal 750 miljoen euro. Nederland kreeg later forse rendamenten terug voor deze leningen. ''Ze waren stevig. Zelf had ik het niet zo gedaan'', aldus Wellink.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl