NOS NieuwsAangepast

Hoofdkwartier VS in Irak overgedragen

In Irak is Camp Victory, het militaire hoofdkwartier van de Amerikanen, overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. Vanuit het enorme paleiscomplex aan de rand van Bagdad werd jarenlang de strijd in Irak gecoördineerd.

Camp Victory was oorspronkelijk door Saddam Hussein gebouwd om gasten te ontvangen. Naast een enorm paleis voor de dictator waren er ook gastenverblijven, een kunstmatig meer en een kleine dierentuin. Het werd omringd door muren met een totale lengte van 43 kilometer.

De gebouwen op het complex waren genoemd naar overwinningen op zijn tegenstanders, zoals Overwinning op Amerika en Overwinning op Koeweit. Toen de Amerikanen het complex innamen, werd het complex daarom omgedoopt tot Camp Victory.

Karpers

De Amerikanen maakten een volwaardige militaire basis van het complex, met behalve barakken en commandocentra ook een openbaar vervoersysteem, ontspanningsruimtes en restaurants als Burger King en Pizza Hut. Het Amerikaanse leger had er verder eigen stroom- en watervoorziening geïnstalleerd, evenals vuilverbrandingsovens.

Op het hoogtepunt woonden er 46.000 mensen op de basis. Ook Amerikaanse militairen op doorreis namen graag een kijkje op het kamp om zich te vergapen aan de luxe waarin Saddam leefde en de beroemde karpers in de vijver te voeden.

De Amerikanen hadden in veel van de paleizen de originele inrichting intact gelaten. Zo stonden stond er nog veel meubilair met bladgoud, zoals een stoel die de Iraakse leider van Yasser Arafat had gekregen.

Saddam terug

Camp Victory was echter ook een doelwit voor terroristen. Regelmatig werden er raketten en granaten afgeschoten op de basis.

Saddam zelf keerde uiteindelijk nog een keer terug naar het kamp. Na zijn arrestatie werd hij een tijd vastgehouden en verhoord op het kamp, voordat hij in 2006 door Irak werd berecht en geëxecuteerd.

De oud-dictator zat, samen met enkele handlanger, vast in een gebouw op een eilandje in het meer. Van de buitenkant leek het een ruïne, maar feitelijk was het een zwaarbeveiligde gevangenis.

Museum

Voor de overdracht was geen ceremonie gepland. "Het was wat papierwerk", zei de Amerikaanse kolonel die de handeling verichtte. "Het leek wel wat op het kopen van een huis."

Wat de Iraakse overheid nu gaat doen met het complex is niet duidelijk. Een deel ervan wordt al gebruikt door de Iraakse veiligheidstroepen. Mogelijk wordt de cel van Saddam een klein museum.

Het Amerikaanse leger moet aan het eind van dit jaar teruggetrokken zijn uit Irak. Van de 505 bases die de VS ooit had in het land, zijn er nog maar tien over. De komende weken vertrekken de laatste 13.000 militairen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl