NOS NieuwsAangepast

Lage Rijnstand legt bom Koblenz bloot

De helft van de bewoners van de Duitse stad Koblenz moet zondag op last van de politie voor een paar uur zijn huis uit. Door de extreem lage waterstand van de Rijn zijn drie niet ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog aan de oppervlakte gekomen. Die worden zondag onschadelijk gemaakt.

De grootste is een 1800 kilo wegende Britse bom van het type HC 4000. Hij is ontdekt omdat hij nu nog maar 40 cm onder water ligt. Omdat de bom alleen op het droge onschadelijk gemaakt kan worden, is men begonnen om er 350 zandzakken van elk 1000 kilo eromheen te leggen. Zo kan het water rond de bom worden weggepompt.

Enorm

De evacuatie zondag van de 45.000 inwoners is een enorm logistiek karwei. De gemeente heeft inmiddels in de te evacueren wijken 40.000 flyers verspreid met de nodige aanwijzingen. Zo moet iedereen zondagmorgen om uiterlijk 09.00 uur zijn huis uit zijn.

Voor iedereen zijn huis verlaat, moeten ramen en deuren goed gesloten worden en eventueel de rolluiken neergelaten. Bewoners wordt ook gevraagd om hun alarminstallatie af te zetten om vals alarm te voorkomen. Binnen het evacuatiegebied vallen een gevangenis, twee ziekenhuizen en zeven bejaardenhuizen.

1944

Hoe lang de operatie zal duren is onbekend. Het einde van de operatie zal via de media worden bekendgemaakt.

De HC 4000 is naar alle waarschijnlijkheid afgegooid bij de luchtaanval van 6 november 1944. Toen gooiden Britse bommenwerpers een groot deel van het centrum van Koblenz in puin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl