NOS NieuwsAangepast

Beurzen openen weifelend en lager

Na de opluchting en forse koerssprong van gisteren zijn de Europese aandelenbeurzen met scepsis aan de nieuwe handelsdag en de nieuwe handelsmaand december begonnen. De AEX in Amsterdam opende met een paar tienden van een procent verlies op 298 punten. Ook in Londen, Parijs, Frankfurt, Milaan en Madrid noteren de indices na een klein uur handel verliezen die oplopen tot een procent.

Ondanks de opluchting over de aangekondigde gezamenlijke actie van centrale banken biedt deze maatregel natuurlijk geen structurele oplossing voor de schuldencrisis.

Beleggers reageerden gisteren opgetogen na de aankondiging door de centrale banken van de VS, Japan, Engeland, Zwitserland, Japan en Europa dat ze vanaf maandag 5 december meer geld in de economie gaan pompen. Dollarleningen worden goedkoper en moeten de opgelopen spanningen in het internationale financiële verkeer verminderen. De kordate ingreep door centrale banken wekt ook het vertrouwen dat er eindelijk wat gebeurt, ook al is het meer symptoombestrijding dan een aanpak van de crisis zelf.

Dollarloket

Vanaf maandag 5 december gaan de loketten van de ECB open voor goedkope dollarleningen, in samenwerking met de Amerikaanse FED. Dat zorgt voor meer liquiditeit en dollars tegen lagere kosten. Banken doen onderling heel veel zaken. Financiële transacties, buiten Europa vooral in dollars, voorzien de economie van de nodige brandstof. Het gaat om betalingen van en aan klanten, om geld ontvangen en doorsluizen, en om het geld lenen door banken aan elkaar.

Dit financiële verkeer liep in september al serieuze haarscheuren op omdat Amerikaanse banken geen dollars meer wilden lenen aan Europese banken. Ze waren bang voor besmetting met de schuldencrisis en het overslaan van de problemen. De ECB sprong toen al bij met dollarleningen.

De dollarloketten blijven open tot februari 2013. Dat betekent een flink lange horizon en kan uitgelegd worden als een signaal dat de spanningen nog wel tijdje zullen aanhouden.

Ondoenbaar hoog

Op de obligatiemarkten liep de rente op staatsleningen van probleemlanden ook terug, maar de rente staat voor sommige landen nog altijd ondoenbaar hoog. Zo betaalde Italië vorige week nog meer dan 7,5 procent op een tienjaarslening en nu net iets meer dan 7 procent.

De Belgische rente liep eerder op naar bijna 6 procent maar is inmiddels teruggezakt naar onder de 5 procent. Dat heeft mede te maken met het kersverse Belgische regeerakkoord en het uitzicht op een nieuwe Belgische regering, na een formatieperiode van 535 dagen, een record.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl