NOS NieuwsAangepast

Link Duitse terreurverdachte met Nederland

Door redacteur Rinke van den Brink

Voorzitter Constant Kusters van de neonazistische Nederlandse Volksunie was in 2007 een van de buitenlandse sprekers op een neonazi-festival in Jena dat georganiseerd was door de Duitser Ralf Wohlleben. Twee jaar eerder had Kusters in Jena ook de eerste editie van dit Fest der Völker toegesproken. Daar trad toen ook een andere extreem-rechtse veteraan uit Nederland op, Tim Mudde met zijn band Brigade M. Mudde is vooormalig secretaris van de CP'86 en kaderlid van Voorpost.

Deze 36-jarige Wohlleben is gisteren in Jena aangehouden op verdenking van medeplichtigheid bij een serie neonazi-moorden door de Nationaal-Socialistische Ondergrondse (NSU).

Wohlleben is een oud-politicus van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). In 2000 werd hij veroordeeld wegens openlijke geweldpleging. Desondanks werd hij in 2002 vicevoorzitter en woordvoerder van de NPD in de deelstaat Thüringen. Ook zat hij in het landelijke partijbestuur.

In 2007 werd hij wederom veroordeeld, dit keer voor bedreiging en belediging. Een jaar later legde hij zijn vicevoorzitterschap van de NPD neer.

Spreker

Op 11 juni 2005, toen Wohlleben kandidaat was bij de Bondsdagverkiezingen voor de NPD, organiseerde hij in Jena het eerste Fest der Völker, een rechtsrockfestival. Het festival draagt dezelfde naam als het eerste deel van het drieluik Olympia, de film die Leni Riefenstahl wijdde aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn.

Constant Kusters, de voorzitter van de Nederlandse Volksunie (NVU), was een van de sprekers op het festival, dat honderden neonazi's trok. Behalve Kusters spraken daar een reeks bekende Europese neofascisten en rechts-extremisten van radicale antisemitische bewegingen onder meer uit Roemenië en Bulgarije. Ook traden er bands op uit het neonazi-circuit.

Reprise

In 2006 werd het Fest der Völker verboden, omdat in Duitsland toen het wereldkampioenschap voetbal plaatsvond. Maar in 2007 ging het festival in reprise. Andermaal behoorde Constant Kusters tot de fine fleur van het internationale neonaziwereldje die het woord mocht voeren tussen de optredens van de diverse bands door.

De NVU-voorman bevestigt dat hij destijds in Jena het woord voerde. "Maar ik weet niet of Wohlleben dat georganiseerd had. Ik ken hem niet." Kusters ergert zich aan de berichtgeving over de NSU. "Wat is de rol van de veiligheidsdiensten in die zaak? Zijn er al veroordelingen? Hoe hebben die moorden kunnen gebeuren, terwijl de veiligheidsdienst mensen in en om die NSU had zitten?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl