NOS NieuwsAangepast

Oppassen met sms'en, providers kijken mee

Pas op met sexy sms'jes naar je geheime minnaar of minnares, want je provider kijkt misschien mee. Een hacker kwam er deze week achter dat op ruim 140 miljoen smartphones software staat waarmee providers en telefoonfabrikanten tot in detail kunnen zien hoe jij je telefoon gebruikt.

De software, Carrier IQ, wordt meegeleverd met nieuwe Nokia's, Blackberry's en Android telefoons en slaat alles wat je met je telefoon doet op. Tot nu toe stelde Carrier IQ dat ze niet precies konden meekijken, maar de hacker heeft aangetoond dat Carrier IQ letterlijk sms'jes opslaat om te analyseren. Voor providers en fabrikanten is die informatie goud waard, want zij kunnen dan beter bepalen hoe zij hun netwerk moeten inrichten.

Het is natuurlijk nogal belangrijk voor een provider om te weten waar ze bijvoorbeeld nieuwe telefoonmasten moeten plaatsen. Op de website van Carrier IQ vertelt een provider dat zijn netwerk wel de helft efficiënter kan worden gemaakt en wel 30 procent goedkoper met behulp van de software.

En de privacy dan?

Die informatie kan voor providers wel hartstikke handig zijn, maar gebruikers maken zich wel behoorlijk zorgen om de privacy op hun telefoon. Op Twitter vindt Nino Achazo het verontrustend en Joris Engbers vraagt zich af of dit zomaar mag.

KPN en Vodafone hebben inmiddels al laten weten dat zij geen gebruik maken van de software van Carrier IQ, maar de Nederlandse providers maken nog wel steeds gebruik van Deep-Packet-Inspection.

Met DPI kan ook precies worden bekeken waar de telefoons voor worden gebruikt, maar dan wordt er vanaf de telefooncentrales van de providers naar de data gekeken en niet vanaf de telefoon.

Je sexy sms'jes zijn dus nog steeds niet helemaal veilig.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl