NOS NieuwsAangepast

Gewapende man gedood in Istanbul

In het centrum van Istanbul is een zwaarbewapende man doodgeschoten die het vuur had geopend op paleiswachten bij het Topkapi Paleis. De man schoot een militair in zijn been en een paleiswacht in zijn buik. Bewakers besloten hem neer te schieten toen hij weigerde zich over te geven.

De dader had twee geweren bij zich. Hij zou ook het wapen van de gewonde militair hebben afgenomen.

"Ik zag een man aan komen lopen met een geweer over zijn schouder, net als een jager. Hij had veel munitie om zijn nek hangen. Ik vroeg hem of hij een jager was. Daarop zei hij iets in het Arabisch wat ik niet verstond en toen 'God is groot'", vertelde een ooggetuige. Een paar tellen later hoorde hij geweerschoten.

Syrië

De man was volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken een 36-jarige Libiër, maar ooggetuigen zeggen dat het om een Syriër ging. De man zou uit een Syrische auto zijn gestapt en ook een Syrisch accent hebben gehad.

Als de dader inderdaad uit Syrië komt, kan het incident voor verdere spanningen tussen Turkije en Syrië zorgen. Turkije heeft de Syrische president Assad opgeroepen om af te treden en het buurland sancties opgelegd uit protest tegen de manier waarop het regime de demonstraties in Syrië neerslaat.

Toerisme

Meteen na de schietpartij heeft de politie het gebied rond het Topkapi Paleis afgezet. Het paleis ligt in een belangrijk toeristisch gebied en is een van de belangrijkste attracties van Istanbul.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl