NOS NieuwsAangepast

Nog drie weken voor André Kuipers

Door verslaggever Marc Hamer

Nederlandse ruimtevaartliefhebbers tellen al af. Vandaag is het precies nog drie weken tot de geplande lancering van de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers. Op 21 december, om 14:15 uur Nederlandse tijd, wordt Kuipers samen met twee andere astronauten gelanceerd vanaf de Russische raketlanceerbasis Baikonoer in Kazachstan.

André Kuipers gaat voor de tweede keer de ruimte in. De eerste keer was in 2004. Na Wubbo Ockels was hij de tweede Nederlander die de dampkring verliet. Toen verbleef Kuipers een week in het internationale ruimtestation ISS, nu gaat hij voor een half jaar.

Tentoonstelling

Ook het ruimtevaartmuseum Space Expo in Noordwijk bereidt zich voor op de lancering. In de permanente tentoonstelling staan al veel spullen van de eerste ruimtevlucht van André Kuipers. Een van de opvallendste objecten is het drukpak dat Kuipers aanhad tijdens zijn ruimtereis.

In de opslag staan nog veel mee spullen van Kuipers. "Dat heeft hij zelf hier naartoe gebracht", vertelt Hans van de Lande van Space Expo. In een doos zit het originele logboek dat Kuipers heeft gebruikt in zijn Sojoez-capsule. Maar ook een baboesjka, typische Russische poppetjes die in elkaar passen, waarop Kuipers is geschilderd.

Allemaal spullen die zullen worden vertoond op een speciale tentoonstelling over Kuipers die gelijktijdig met de lancering zal worden geopend.

In aanloop naar zijn ruimtereis houdt André Kuipers een weblog bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl