NOS NieuwsAangepast

Rutte bezoekt Obama in Witte Huis

Premier Rutte heeft in de Verenigde Staten gesproken met president Obama. Rutte werd een klein uur lang ontvangen in het Witte Huis.

In die tijd benadrukten de twee het belang van de economische betrekkingen tussen beide landen. Het voornaamste thema was de eurocrisis, die volgens Obama ook in het belang van de VS snel moet worden opgelost. Rutte zegt dat hij tijdens het gesprek Duitsland heeft verdedigd. De VS wil dat de Europese Centrale Bank de geldkraan openzet, maar volgens Rutte kan dat niet zomaar.

Verder spraken ze over de situatie in de Arabische wereld en over de NAVO-top in Chicago volgend jaar. Het was voor het eerst dat Rutte de Amerikaanse president bezocht. Bij het begin van het gesprek, dat plaatshad bij de open haard in de Oval Office, zei Obama "geen belangrijker bondgenoot dan Nederland" te hebben.

Cadeautje

Obama zei Nederland graag een keer te willen bezoeken. "Ik heb gehoord dat het een mooi land is met aardige mensen." Rutte zei op zijn beurt Obama graag te verwelkomen. "Het zou een eer zijn."

Rutte had een cadeautje voor Obama meegebracht: een shirt van het Nederlands honkbalteam, dat vorige maand in Panama wereldkampioen werd.

Eerder op de dag ontmoette de premier leden van het Amerikaans Congres met Nederlandse voorouders. Rutte wordt vergezeld door minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl