1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

'In Iran gebeurt er nooit iets zomaar'

De Britse ambassade evacueert een deel van zijn staf uit Iran, zo is woensdagochtend bekendgemaakt. Iraanse studenten bestormden dinsdag twee terreinen van de Britse ambassade, in het centrum en in een noordelijke wijk van Teheran. Zes ambassademedewerkers konden een tijdje geen kant op, maar de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague wilde niet spreken van een gijzeling. In de loop van de avond waren de belagers vertrokken.

Grote vraag is of deze bestorming wel zo spontaan was als het leek. Volgens politicoloog Peyman Jafari van de Universiteit van Amsterdam gaat er in Iran niks spontaan. In Nieuwsuur zei hij dat de actie de Iraanse premier Ahmadinejad wel goed uit komt. "Allereerst ligt de premier intern onder vuur. Door deze actie kan hij laten zien dat híj niet de vijand is, maar het buitenland. En zo maakt hij duidelijk dat hij intern onmisbaar is", zegt Jafari.

Daarnaast maakt Ahmadinejad via de studentenactie een statement tegen de buitenlandse kritiek op het land. Niet alleen Groot-Brittannië dreigt met sancties tegen Iran, ook de Verenigde Staten en Saoudi-Arabië denken na over ingrijpen. Via de studentenactie geeft Ahmadinejad aan dat hij voor de aanval kiest.

Dit weekend besloot Groot-Brittannië de sancties tegen Iran te verscherpen naar aanleiding van hun nucleaire programma. Zo mogen banken niet langer zaken doen met het land. De Britse regering denkt dat banken Iran helpen met hun kernprogramma. Zondag besloot Iran daarom de diplomatieke betrekkingen met Groot-Brittannië op een lager pitje te zetten. Daar werd vandaag buiten de ambassade tegen gedemonstreerd. De betogers in Teheran konden zonder problemen de ambassade binnen. Het personeel wist de gebouwen via de achterdeur uit te vluchten. De Britse regering is woest over de bestorming van de ambassades. Volgens de Britten heeft Iran de diplomaten en gebouwen onvoldoende beschermd.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl