NOS NieuwsAangepast

Wetenschappers: stop proces tegen huisarts

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Een groep hoogleraren en artsen vraagt het RIVM en Roel Coutinho om een bodemprocedure tegen huisarts Hans van der Linde uit Capelle aan den IJssel te stoppen.

Coutinho is directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM. Huisarts Van der Linde beschuldigde Coutinho onlangs van belangenverstrengeling. Dat deed hij op een manier die door Coutinho en het RIVM als ontoelaatbaar wordt beschouwd.

In een open brief in dagblad Trouw schrijven onder anderen de hoogleraren Swaab en Draaisma vandaag dat Van der Linde "het recht heeft om publiekelijk te wijzen op mogelijke belangenverstrengeling van de heer Roel Coutinho".

Discussie smoren

De twintig ondertekenaars van de ingezonden brief, een initiatief van verpleeghuisarts en publicist Bert Keizer, roepen het RIVM op het debat aan te gaan. "Wij achten de juridische weg een even grove als vruchteloze wijze om een discussie te smoren die in alle openheid gevoerd moet kunnen worden."

Van der Linde wees er in verschillende media op dat Coutinho banden heeft met de farmaceutische industrie. Maar hij zei ook, ten onrechte, dat al het aidsonderzoek dat Coutinho in het verleden heeft gedaan gesponsord werd door de industrie.

Verder beticht Van der Linde Coutinho ervan dat hij zijn oren laat hangen naar de industrie. "Als u een zakelijke onderneming heeft en u doet zaken met iemand, dan zult u die zakelijke partner nooit voor zijn hoofd stoten en u zult hem vriendelijk proberen te bejegenen en dan gaat het te ver om te zeggen: hij is niet integer, nee je streeft goede relaties na en in het kader van die goede relaties krijg je bedenkelijke zaken als lippendienst en te vriendelijk zijn voor".

Meer steun

Een week geleden vroegen vier hoogleraren huisartsgeneeskunde het RIVM ook al het proces tegen Van der Linde af te gelasten. Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap sprak vorige week zijn steun uit voor Van der Linde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl