NOS NieuwsAangepast

Atsma: vogels op Schiphol vergassen

Staatssecretaris Atsma van Milieu vindt dat vogels die het vliegverkeer in gevaar brengen, vergast moeten kunnen worden. Hij zegt dat naar aanleiding van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Daarin staat dat de sterke toename van het aantal vogels rond Schiphol de vliegveiligheid in gevaar brengt en dat er snel maatregelen moeten worden genomen om met name het aantal ganzen te verminderen. De gevolgen van aanvaringen van vliegtuigen met grote vogels kunnen, volgens het rapport, catastrofaal zijn.

Volgens Atsma is Schiphol al een paar keer aan een ramp ontsnapt "en ook afgelopen week waren er twee incidenten, waarbij het soms kantje boord was, maar waarbij het gelukkig goed is afgelopen".

Royal Air Maroc

De raad onderzocht de noodlanding van een vliegtuig van Royal Air Maroc in juni van vorig jaar. Vlak na het opstijgen kreeg het toestel ganzen in de motor. Het moest terugkeren en vloog daarbij op één motor laag over Haarlem.

Atsma benadrukt dat eerdere maatregelen tegen de vogeloverlast niet hebben geholpen en dat daarom harder moet worden ingegrepen. Voor het vergassen van vogels is toestemming uit Brussel nodig. Atsma gaat die zo snel mogelijk vragen.

De staatssecretaris beseft dat vanuit dierenbeschermingsorganisaties weerstand komt, maar hij vindt dat de veiligheid van mensen in vliegtuigen en in woningen bij Schiphol boven alles gaat.

Nederland, ganzenland

Kees de Pater van de Vogelbescherming vindt de maatregel van Atsma wat al te rigoureus: "Nederland is een ganzenland, dat moeten we zo houden. Je zal gecombineerde maatregelen moeten nemen om de veiligheid echt te verbeteren, bijvoorbeeld investeren in radarapparatuur om grote vogels in beeld te brengen of de inrichting van het gebied onaantrekkelijker maken voor ganzen."

Het aantal botsingen van vliegtuigen met vogels is in korte tijd met bijna de helft gegroeid. In 2008 waren het er ongeveer 160, bij gemiddeld 400.000 vliegbewegingen. In 2009 en 2010 waren het er 280.

Meestal kan een vliegtuig na een aanvaring met een vogel of een kleine groep vogels doorvliegen. Als het om grotere vogels of om grote zwermen gaat, kan een motor uitvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl