NOS NieuwsAangepast

Orka Morgan geland op Tenerife

Orka Morgan is geland op de luchthaven van Tenerife. Ze is zojuist, geheel volgens planning, veilig aangekomen op het Canarische eiland. Ze zal nu per vrachtwagen worden vervoerd naar haar nieuwe onderkomen in het Loro Parque.

Morgans reis begon vanochtend. Rond 09.30 uur vertrok ze van het Dolfinarium in Harderwijk naar Schiphol. Daarvoor was ze in een hangmat vanuit haar bassin in een container getakeld. Die container werd vervolgens op een vrachtwagen geladen. Op Schiphol is ze op een dieplader met tillift in een vrachtvliegtuig geschoven. Daar vertrok ze rond 13.00 uur.

Morgan, die zo'n 1100 kilo weegt, wordt op haar reis naar Spanje vergezeld door enkele verzorgers en een dierenarts. De verzorgers houden haar met water nat en praten met haar, zodat ze rustig blijft. De dierenarts houdt de medische toestand van de orka in de gaten.

Volgens Bert van Plateringen van het Dolfinarium verloopt de operatie volgens plan. "Morgan houdt alles goed in de gaten. Ze is alert en lijkt geen last van stress te hebben", zei hij nadat ze in de vrachtwagen was getakeld.

Verzet

Er was fel verzet tegen de verhuizing van Morgan naar het zeedierenpark op Tenerife. De actiegroep Orka Coalitie wilde dat Morgan terug in zee zou worden gezet en stapte naar de rechter. Die oordeelde dat de orka gewoon naar Tenerife kan.

De Orka Coalitie liet eerder al weten niet te zullen proberen om het transport te blokkeren. "Wij hebben gekozen voor de juridische weg en beperken ons nu tot het onderzoeken van verdere juridische mogelijkheden", staat op hun website.

In Harderwijk was enige tijd een noodverordening van kracht. De gemeente wilde daarmee voorkomen dat tegenstanders de operatie zouden verstoren, maar dat is niet gebeurd.

Waddenzee

Morgan werd in juni 2010 gered uit de Waddenzee en naar een opvangbassin in het Dolfinarium gebracht. De vrouwtjesorka woog toen zo'n 430 kilo en was ernstig verzwakt. Haar leeftijd wordt geschat op 2 à 3 jaar.

Aanvankelijk was het de bedoeling om Morgan in het Dolfinarium te laten aansterken en haar daarna terug te brengen naar zee. Maar omdat het Dolfinarium denkt dat ze zichzelf niet in het wild kan redden, wordt ze overgebracht naar het Loro Parque op Tenerife.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl