NOS NieuwsAangepast

Burgemeesters proberen zelf enkelband uit

Jongeren die voor overlast zorgen: voor veel gemeenten is het lastig ze aan te pakken. Volgens de reclassering kan dat heel makkelijk met de electronische enkelband. Maar gemeenten weten nauwelijks hoe dat werkt en wat er eigenlijk mee kan. Daarom lopen deze week vijf burgemeesters in het noorden van het land met zo'n enkelband, om eens te kijken hoe dat is.

Net als bij echte veroordeelden zijn sommige plekken dan verboden gebied en moeten ze 's avonds voor een bepaalde tijd thuis zijn.

Het gaat om de burgemeesters van Assen, Leeuwarden, Oldambt, Aa en Hunze en Dongeradeel. Als ze een overtreding begaan, worden ze gebeld door een reclasseringsmedewerker - maar ze krijgen dus geen straf.

Enkelbanden worden nu vooral ingezet bij jeugdcriminaliteit. En dan niet alleen als controlemiddel, maar ook om hun gedrag te veranderen. De veroordeelden moeten zich bijvoorbeeld ook houden aan bepaalde voorwaarden, zoals een meldplicht bij de reclassering, gedragstraining, behandeling of een verbod op drugs en alcohol. De afspraken kunnen gecontroleerd worden met de enkelband. Op 8 december vertellen de burgemeesters op een congres over hun ervaringen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl