A.F.Th. krijgt Constantijn Huygens-prijs

Aangepast

Schrijver A.F.Th. van der Heijden ontvangt eind januari de Constantijn Huygens-prijs 2011 voor zijn hele oeuvre. Dat maakte de Jan Campert Stichting bekend.

De Huygensprijs is een oeuvreprijs die sinds 1947 jaarlijks wordt toegekend. In het juryrapport staat dat de 60-jarige Van der Heijden "er in 33 jaar schrijverschap als geen ander in geslaagd om de wereld met een literaire blik te bezien. De jury zegt ook dat in de romans van Van der Heijden "alles literatuur kan worden". Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Dode Kamer

Vorig jaar ging de Constantijn Huygens-prijs naar A.L. Snijders. Andere recente winnaars zijn Arnon Grunberg (2009), Marga Minco (2005) en Charlotte Mutsaers (2000).

Naast de Huygensprijs zijn ook de winnaars van de Jan Campert-prijs en F. Bordewijk-prijs bekendgemaakt. De Jan Campert-prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een bijzondere dichtbundel, gaat naar Erik Spinoy voor zijn bundel Dode Kamer. Aan auteur Gustaaf Peek wordt dit jaar de F. Bordewijkprijs voor verhalend proza toegekend voor zijn roman Ik was Amerika.

STER Reclame