NOS NieuwsAangepast

Egyptenaren stemmen voor het eerst sinds val Mubarak

Zo'n 50 miljoen Egyptenaren mogen vandaag, meer dan 9 maanden na de val van Mubarak, dan toch eindelijk naar de stembus. Ze kiezen een nieuw parlement dat er uiteindelijk voor moet zorgen dat er een nieuwe grondwet wordt opgesteld.

De belangstelling voor de verkiezingen is groot. Al voordat de stemlokalen opengingen stonden er lange rijen in Cairo. De wachttijd zou soms tot twee uur oplopen. Behalve in de hoofdstad, wordt ook in de havenstad Alexandrië en zeven provincies gestemd. Omdat het zo druk is, heeft het leger besloten dat alle stembureaus een paar uur langer open blijven.

Symbolen

Maar omdat er veel verkiezingskandidaten zijn en het analfabetisme in het land hoog is, zijn alle kandidaten op een bijzondere manier herkenbaar gemaakt op de stembiljetten. En wel met de meest willekeurige symbolen, die ook op de verkiezingsposters staan. Zo heeft een voormalig actrice het symbool van een raket, wat in Egyptische spreektaal hetzelfde woord is als dat voor 'hottie'.

In totaal zijn er zo'n 250, waaronder dus bijvoorbeeld die van een politie-auto of een stoplicht. Het systeem met de symbolen werd al bedacht in 1950, om de analfabeten te helpen hun stembiljet goed in te kunnen vullen. De kandidaten hebben de symbolen niet zelf gekozen, dat heeft de verkiezingscommissie gedaan.

Tahrirplein

De verkiezingen gebeuren terwijl demonstranten alweer dagenlang op het Tahrirplein bivakkeren, omdat zij willen dat het leger de macht overdraagt aan een burgerregering. Bij de demonstraties op het plein zijn tientallen doden gevallen na charges van het leger en de oproerpolitie.

In een reactie op de onrust, waarschuwde de hoogste militair, maarschalk Tantawi voor ernstige gevolgen, als er geen einde komt aan het geweld en de protesten. Hij riep de Egyptenaren op massaal te gaan stemmen voor een nieuw parlement.

Google Doodle

Ook zoekmachine Google besteedt aandacht aan de verkiezingen. Op de Egyptische versie van de website staat een zogenoemde Google Doodle. De letters die "Google" spellen laten een actie van het stemproces zien. Van het wachten in de rij tot het daadwerkelijk stemmen.

Een Egyptische journalist zegt tegen website Mashable dat de Google Doodle zeer belangrijk is voor de nieuwe generatie in Egypte dat technologie gebruikt. We weten allemaal wat Google is en wat het voor hen betekent om ons wat internationale aandacht te geven", zegt Nasry Esmat .

De stemlokalen in het land zijn inmiddels open. De parlementsverkiezingen worden op drie verschillende data gehouden. Half december is een tweede ronde en begin januari een derde.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl