NOS NieuwsAangepast

'Geld voor afval' slaat aan

Door energiecorrespondent Bram Schilham Een proef waarbij mensen geld krijgen voor het afval dat ze aanbieden, is na twee maanden al een groot succes. In het Zuid-Hollandse Pijnacker betaalt afvalbedrijf Avalex een bedrag per kilo papier, plastic en textiel.

Inwoners moeten het wel komen brengen naar één van de inzamelpunten, waar het wordt gewogen en de opbrengst wordt berekend. Het initiatief laat zien dat hergebruik van grondstoffen steeds meer geld waard wordt.

Belangstelling

De proef duurt nog vier maanden, maar nu al is duidelijk dat er veel belangstelling is. Tot nu toe is 300.000 kilo te gelde gemaakt. Meer dan 4000 mensen hebben een pasje laten maken waarop de vergoeding voor het aangeboden afval wordt bijgeschreven.

Een kilo plastic levert 5 cent op, een kilo textiel 25 cent. Uitbetaling volgt nadat een bedrag van 10 euro is gespaard. Volgens berekeningen van de initiatiefnemers kan een gemiddeld gezin 75 euro per jaar verdienen.

Veelbelovend

Het systeem bedruipt zichzelf, want de materialen worden doorverkocht tegen marktprijzen die ongeveer twee keer zo hoog zijn. Bovendien bespaart het afvalbedrijf op de transportkosten, omdat mensen hun spullen zelf afvoeren.

De organisatie van publieke afvalbedrijven, de NVRD, volgt de ervaringen in Pijnacker op de voet. Het kabinet wil het hergebruik van materialen verder omhoog brengen, van 80 procent nu naar 83 procent. Daarvoor zijn nieuwe methodes nodig en het initiatief in Pijnacker lijkt veelbelovend. Vooral de grote steden hebben interesse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl