Resten West-Friese moordpartij gevonden
In de buurt van het Noord-Hollandse Sint Pancras is voor het eerst fysiek bewijs gevonden van de bloedige Slag bij Vronen, een beslissende veldslag uit de West-Friese Oorlogen. Archeologen ontdekten dat botten die in 1991 waren gevonden, sporen vertonen van de strijd.
Het gebied rond Alkmaar was in de Middeleeuwen uniek in Nederland, omdat de boeren die er woonden vrij waren, niet horig aan een graaf, koning of bisschop. Aan het einde van de dertiende eeuw slaagde de Hollandse graaf Floris V er echter in de West-Friezen te knechten.
Met de grond gelijk
Na de moord op Floris probeerden de West-Friezen nog een laatste maal onder het juk van zijn opvolger uit te komen. Op 12 maart 1297 verzamelden zich zo'n 3000 strijders om te vechten tegen de Hollanders.
De troepenmacht werd genadeloos in de pan gehakt door de tegenstander. Geen van de opstandelingen overleefde de slag en het dorp Vronen werd uit wraak met de grond gelijk gemaakt.
Kerkhof
Tot nu toe was de slag wel bekend uit kronieken uit die tijd, maar ontbrak er tastbaar bewijs. Dat veranderde doordat de provincie Noord-Holland opdracht gaf 132 skeletten te onderzoeken die in 1991 op het voormalige kerkhof van het dorp waren gevonden.
Een deel daarvan bleken slachtoffers van de Slag bij Vronen te zijn geweest. Andere waren afkomstig uit de periode voor de gevechten.
Mishandeld
Wat opvalt volgens de onderzoekers is dat er niet alleen verwondingen zijn te zien die in het heetst van de strijd zijn toegebracht, maar ook wonden die later zijn ontstaan.
Zo waren er beschadigingen aan knieën die erop wijzen dat de mensen op een rijtje zijn gezet, waarna er met een zwaard op hun benen werd ingehouwen. Ook werden er meerdere mensen gevonden met ingeslagen schedels.
Macaber
"Het onderzoek legt een macaber verhaal bloot", geeft gedeputeerde Elvira Sweet toe. "Maar ook dat is de geschiedenis van Noord-Holland. Niet alle bladzijden van ons geschiedenisboek zijn mooi of amusant."
De botten zullen worden opgeslagen in een nieuw archeologisch depot in Castricum.