Freddie Mercury 'onsterfelijk door zijn dood'
Door redacteur Lambert Teuwissen
"Er is een nummer, Motherlove, op het laatste album van Queen, waarin we teruggaan in de tijd. Er klinken flarden van Queen-nummers, een stukje van Freddie die 'I think I'm going back' zingt en dan het gehuil van een baby. Voor mij staat dat voor de wedergeboorte van Freddie. De mens stierf, maar op dat moment werd hij ook opnieuw geboren als het rockicoon dat hij vandaag de dag is. Ik ben er zeker van dat Queen niet zo groot zou zijn geweest als Freddie niet dood was gegaan."
Lesley-Ann Jones, wier biografie van Mercury deze maand verscheen, denkt dat de band volgend jaar zelfs nog groter kan worden. De duetten die Freddie Mercury met Michael Jackson opnam moeten uitkomen, de Queen Extravaganza toert door de VS en aan het eind van het jaar komt een film uit over de band, met Sacha Baron Cohen in de hoofdrol. "Ik denk dat 2012 een tweede piekjaar wordt voor Queen, vergelijkbaar met wat Live Aid voor hen deed in 1985."
Gespleten
De wereldartiest Freddie Mercury lijkt dus nog altijd springlevend, alsof het alleen Farrokh Bulsara was die op 24 november 1991 stierf aan aids. De man die het alter ego creëerde was een verlegen huismus die 45 jaar daarvoor op Zanzibar was geboren en niet uit de kast durfde te komen omdat hij bang was zijn Parsi ouders te kwetsen. Die gespleten persoonlijkheid ziet Jones terug in de hele carrière van de Queen-zanger.
"Ik denk dat hij zich nooit heeft kunnen verzoenen met wie hij nu echt was. Aan de wereld liet hij twee verschillende Freddies zien, maar ik denk dat er achter nog meer schuilgingen."
"Ik denk dat iedereen dat wel wat heeft. Kennen we onszelf echt? Ik kan tien verschillende mensen zijn in verschillende situaties. Maar voor een artiest is dat dilemma nog groter, omdat ze een persoonlijkheid moeten uitstralen. Bij Freddie was het bovendien nog extremer, omdat hij tweederde van wie hij echt was, verborgen moest houden van zijn familie. Hij wilde hen niet teleurstellen."
Overdaad
Jones denkt dat zijn flamboyante podiumverschijning een freudiaanse overcompensatie was van wat hij geheim moest houden voor zijn familie. De naam Queen was per slot van rekening ook niet per ongeluk gekozen. "Waar hij niet open over kon zijn in zijn persoonlijke leven, deed hij wel als zanger. Hij kon een kant van zijn persoonlijkheid blootgeven waar hij niet mee kon leven."
Pas aan het einde van zijn leven gaf hij echt een stukje van zijn privacy op. Een dag voordat hij aan de gevolgen van aids zou bezwijken, liet de zanger de wereld weten dat hij aan de ziekte leed, overigens zonder te praten over zijn biseksualiteit.
"Sommigen denken dat als hij er opener over was geweest, hij veel meer had kunnen betekenen voor de mensen die ook aan de ziekte lijden. Ik vind dat hij het recht had op zijn privacy", stelt Jones. "De keuze was aan hem. Toentertijd keek de wereld heel anders tegen de ziekte aan dan vandaag de dag. Als beroemdheid was het een enorme verantwoordelijkheid, maar eentje die hij niet wilde nemen."
Verdwenen
Hoewel Freddie Mercury nog altijd dagelijks op de radio is te horen, heeft Farrokh Bulsara de rust gekregen die hij tijdens zijn leven zo ontbeerde: na zijn crematie weigerde de familie te zeggen wat er met de as was gebeurd.
"Er zijn verschillende theorieën over", somt Jones op. "Hijzelf zei altijd dat men hem maar in zijn geliefde Meer van Genève moest gooien als hij dood was. Er is ook een begraafplaats in Surrey met een hoekje waar Parsi's begraven liggen en sommigen zeggen dat hij daar is bijgezet. Zijn partner Jim Hutton zei altijd dat hij onder de kersenboom ligt van zijn huis in Londen."
Voor Farrokh Bulsara in ieder geval geen Graceland of Père-Lachaise waar fans van Elvis en Jim Morrison zich kunnen vergapen aan een graf. Nee, hij is volledig van het toneel verdwenen. Alleen voor Freddie Mercury, zijn erfenis aan de wereld, gaat de show door.
Lesley-Ann Jones - Freddie Mercury: De Definitieve Biografie - Boekerij - ISBN: 9789022561485