NOS NieuwsAangepast

Dexia-akkoord mogelijk heronderhandeld

Dexia, de Frans-Belgisch-Luxemburgse bank die als eerste bezweek onder de Europese schuldencrisis, kan een zeer bittere pil worden voor de overheden die de bank overeind hielden.

Belgische media speculeren over het heronderhandelen van het Dexia-akkoord, maar de Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, ontkent dat. Hij is vandaag in Parijs, naar eigen zeggen om te praten over de kandidatuur van Luik voor de Wereldtentoonstelling van 2017.

Bad bank

Probleem is de bad bank, het onderdeel van Dexia waarin de slechte delen van het bankbedrijf zijn ondergebracht. De Belgische staat heeft zich voor tientallen miljarden garant gesteld voor kredieten die aan die bank zijn verstrekt.

Die garantstelling wordt steeds kostbaarder, omdat het voor België steeds duurder wordt om geld te lenen, door de oplopende obligatierentes. België en Dexia trekken elkaar daardoor in een negatieve spiraal.

Franse steun

Een oplossing voor België zou kunnen zijn: een nieuwe deal, waarbij Frankrijk een groter deel van de last voor z'n rekening neemt. Maar dat zou de kredietwaardigheid van Frankrijk zodanig kunnen aantasten, dat het risico toeneemt dat het land z'n AAA-status verliest. De Europese Commissie bestudeert de Dexia-deal tussen Frankrijk, België en Luxemburg, en kan nog om bijsturing vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl