NOS NieuwsAangepast

Egyptische maarschalk wars van verandering

Door buitenlandredacteur Achille Prick

Anders dan in Libië of Tunesië, waar na de revolutie grote delen van het bestuur zijn verdwenen of vervangen, is in Egypte feitelijk weinig veranderd. Na het vertrek van de gehate Hosni Mubarak, afgelopen februari, is zijn plek ingenomen door veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, die niet bekend staat als hervormingsgezind.

De 76-jarige Tantawi is voorzitter van de Militaire Raad en heeft met die rol de leiding over Egypte. Tot gisteren was er weliswaar ook een overgangsregering maar de militairen delen de lakens uit. Volgens mensenrechtenorganisaties als Amnesty International is de repressie onder Tantawi zelfs toegenomen. Zo'n 12.000 mensen zouden de afgelopen maanden voor een militaire rechtbank zijn verschenen.

Carrièremilitair

Veldmaarschalk Tantawi is een carrièremilitair. In 1956 trad hij in dienst van het Egyptische leger en hij vocht in de jaren daarna mee in alle belangrijke oorlogen. Zoals in de Zesdaagse Oorlog tegen Israël in 1967 en de Jom Kippoer-oorlog in 1973, eveneens tegen Israël.

In 1991 werd Tantawi onder Mubarak minister van Defensie. In datzelfde jaar trok hij samen met de Amerikanen op in de Tweede Golfoorlog. Met de Verenigde Staten onderhoudt Tantawi goede banden, want de Amerikanen hebben het Egyptische leger altijd gesteund, ook met keiharde dollars.

Volgens waarnemers was Tantawi dan ook vooral geïnteresseerd in die status quo: Egypte handhaven als vriend en als vooruitgeschoven post van de VS in een strategische regio. Op politieke ambities of visies is Tantawi nooit betrapt.

Schoothondje

Uit uitgelekte diplomatieke stukken via Wikileaks blijkt dat Tantawi moeilijke politieke kwesties liever uit de weg ging. 'Hij is er vooral op uit zijn tijd uit te zitten, zonder veranderingen', staat in de diplomatieke rapporten. Hij wordt ook gezien als het schoothondje van Mubarak. Tantawi zou dan ook een logische opvolger van Mubarak geweest zijn als die ooit een opvolger toegelaten zou hebben.

Nu is Tantawi geen president, maar heeft hij als leider van de Militaire Raad wel de dagelijkse leiding over het land. De protesten in Egypte zijn opgelaaid omdat veel mensen vrezen dat Tantawi helemaal geen zin heeft zijn positie op te geven. Ondanks de beloftes over parlementsverkiezingen en presidentsverkiezingen, die overigens op z'n vroegst pas eind volgend jaar zullen plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl