NOS NieuwsAangepast

'Zo veel mist is extreem'

Gisteren was het mistig, vandaag nog steeds en ook morgen zal het weer een kleine wereld zijn. Bijna heel Nederland ligt onder een ongebruikelijk dikke deken van mist, die langer aanhoudt dan we gewend zijn.

"Voor onze begrippen is dit behoorlijk extreem", zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. "Het komt niet vaak voor dat we zo lang last hebben van mist."

De situatie is nog eens extra opvallend omdat het aantal mistdagen sinds de jaren tachtig alleen maar is gedaald. Waren er rond 1980 nog zo'n 80 mistdagen per jaar (waarop het zicht in De Bilt minder is dan 1 kilometer), tegenwoordig is dat rond de 40 dagen.

Schoner

"Dat komt doordat de lucht schoner wordt", legt Hiemstra uit. "De waterdruppels van de mist moeten ergens op ontstaan, ze hebben zogenoemde condensatiekernen nodig. Hoe meer troep in de atmosfeer rondzweeft, hoe dichter de mist."

De afgelopen jaren werd de lucht alsmaar schoner. Zo droegen het verdwijnen van de kolenkachel en strengere milieunormen bij aan de daling in mistdagen. In het voormalige Oost-Duitsland was de daling nog sterker: toen de vervuilende industrie daar verdween, zakte het aantal mistdagen in Postdam van 150 naar 60.

Overigens denken onderzoekers dat de bodem van de daling wel is bereikt, omdat de lucht in Europa niet veel schoner kan worden.

Aanhouden

Hiemstra voorspelt dat de mist nog wel een paar dagen aanhoudt.

"Tegen het eind van de week zit er meer wind in de atmosfeer. De laag mist wordt dan doormengd met de droge lucht erboven. Maar dat kan wel eens niet eerder gebeuren dan vrijdag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl