NOS NieuwsAangepast

Protest op de Dam tegen kabinet-Rutte

Op de Dam in Amsterdam is de hele middag actiegevoerd tegen het kabinet-Rutte. Zo'n 1500 mensen sloten zich aan bij de manifestatie Dag van de Verontwaardiging, georganiseerd door het comité Hete Herfst.

"Ze zeggen dat deze waanzin onvermijdelijk is, dat er nu eenmaal bezuinigd moet worden, dat er geen alternatieven zijn. Sloop dit kabinet! Bundel het verzet!", zei een woordvoerder van Hete Herfst bij de aftrap van de manifestatie.

Hij gelooft niet dat een nieuw kabinet de crisis meteen zal oplossen, maar denkt wel dat het een goed begin zou zijn. "We hebben nu het meest rechtse kabinet uit de parlementaire geschiedenis, dat heel hard bezig is om heel veel sociale voorzieningen en publieke diensten te slopen uit naam van onvermijdelijkheid", aldus de woordvoerder.

Pieten

"Mensenrechten zijn niet meer belangrijk voor dit kabinet. Het gaat om economische belangen", zei een demonstrante uit Den Haag.

"Overal om je heen zie je dat mensen alleen nog maar tijdelijke contracten krijgen. Er wordt ontzettend veel gekort in het onderwijs en dat zullen onze kinderen ook gaan merken", verklaarde een vrouw uit Hengelo haar komst naar Amsterdam.

Haar kinderen, 9 en 12 jaar, demonstreerden mee: "Het kan gewoon niet dat wij de rekening van de crisis mogen betalen." Merken ze al iets van de bezuinigingen? "Bij de intocht van Sinterklaas. Die was een stuk kleiner dan normaal. Normaal hadden we 500 Pieten en nu 200", wist één van de jongetjes.

Freek de Jonge trad op voor de demonstranten. Daarna volgde een lange lijst van sprekers, van politici en vakbondsmensen, tot de milieubeweging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl