NOS NieuwsAangepast

Leger VS doet malariapil in de ban

Het Amerikaanse leger stopt met het gebruik van het antimalariamiddel Mefloquine, dat hier in de handel is onder de naam Lariam. Een legerarts noemt het een "zombie-medicijn dat al lang verboden had moeten worden".

De legerarts, Remington Nevin, publiceerde meerdere onderzoeken waaruit bleek dat het medicijn schadelijk kan zijn voor de hersenen. Slikken van het middel kan leiden tot duizeligheid, neerslachtigheid en hallucinaties. Mensen die last hebben van epilepsie, depressies of psychosen mogen het middel daarom niet gebruiken.

De afgelopen jaren werd het antimalariamiddel al 75 procent minder vaak voorgeschreven na nieuwe richtlijnen van het Pentagon in 2009. Volgens Nevin was dat in feite een soort bevestiging dat het medicijn serieuze bijwerkingen heeft.

Zelfmoord

Gebruikers klaagden over onder meer nachtmerries, depressies, geheugenverlies en zelfs zenuwinzinkingen na het gebruik van Mefloquine. Sommige familieleden van militairen gaven het middel ook de schuld van de zelfmoord van hun dierbaren.

Andere onderdelen van de strijdkrachten in de Verenigde Staten blijven de antimalariapil wel gebruiken. Bij de Amerikaanse marine steeg het aantal uitgeschreven recepten de afgelopen jaren zelfs licht.

Mefloquine werd ruim 30 jaar geleden, tegen het einde van de Vietnam-oorlog, ontwikkeld als alternatief voor de stof kinine.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl