NOS NieuwsAangepast

VVD: Pak uitkering Occupier af

De uitkering van Occupy-activisten moet worden afgepakt. De Haagse VVD-fractie komt met dat plan, dat volgens het AD de steun heeft van de landelijke fractie.

Op het Malieveld staat al weken een tentenkamp, waar activisten demonstreren tegen de uitwassen van het kapitalisme. De VVD wil dat de gemeente sociaal- rechercheurs naar het Malieveld stuurt.

"Ik ga ervan uit dat veel activisten een uitkering hebben. Wie een baan heeft, kan niet wekenlang op het Malieveld gaan zitten", zegt fractievoorzitter Boudewijn Revis.

Boterham

"Wie lang in de kou kan kamperen, kan ook zijn eigen boterham verdienen", stelt Revis. "Mensen die dag en nacht op het veld kamperen, moeten dat vooral zelf weten. Maar niet op kosten van de belastingbetaler."

Het VVD-Kamerlid Azmani onderschrijft die conclusie in het AD. "Mensen mogen natuurlijk best demonstreren, ook als ze een uitkering hebben. Maar ze moeten wel beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Er is zat werk in de Rotterdamse haven of het Westland."

'Heel goed'

Minister Kamp (VVD) van Sociale Zaken zegt dat "demonstreren geen reden is om een uitkering te stoppen", maar dat mensen ook hun best moeten blijven doen om werk te blijven vinden.

"Het is goed dat gemeenten scherp opletten of mensen die een uitkering krijgen, die ook nodig hebben. Het is goed dat de VVD-fractie in de gemeenteraad van Den Haag daar op aandringt."

Kamp wijst er wel op dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor toezicht op de uitkeringen, niet het kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl