Johan Cruijff dreigt met opstappen als Ajax niet zijn kant kiest. Alle trainers die door hem zijn voorgedragen zouden in dat geval volgens Cruijff ook vertrekken.

"Ik dacht dat het een mop was", verklapt Cruijff in zijn eerste reactie op het horen van het nieuws dat Louis van Gaal de nieuwe algemeen directeur wordt. In die benoeming door de overige vier leden van de Raad van Commissarissen is Cruijff niet gekend. Van Gaal kwam met de RvC een contract van drie tot vijf jaar overeen.

"Het is onbeschoft. Wij zijn geschoffeerd. Waar zijn ze in godsnaam mee bezig? Het is achterbaks", uit de oud-speler en oud-trainer van Ajax zijn ongenoegen.

"Club moet het zeggen"

Volgens Cruijff moet Ajax kiezen tussen de sporters en de niet-sporters. "Er zit veel verstand bij Ajax. En andere mensen willen dat ineens veranderen. De club moet gaan zeggen wat ze ervan vinden. Of wij doen het, of we gaan allemaal weg."

Cruijff meent dat de overige leden van de RvC zich niet met technische zaken moeten bemoeien. "Ik ben gevraagd voor het technische vlak. De anderen komen nooit op De Toekomst. Dat is niet erg, want ze hebben er geen verstand van."

Davids

Cruijff hekelt verder de rol van de enige voormalig voetballer in de RvC, Edgar Davids. "Die is discutabel. Er wordt gezegd dat hij contact zocht met Van Gaal, maar hij loopt wel stage bij jongens als Dennis Bergkamp en Wim Jonk. Als hij wat zou willen veranderen, dan ga je met die jongens praten. Hij loopt stage in dit systeem, maar wil een ander systeem. Dat is beneden alle peil."

STER reclame