1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Drietal naar VN-comité om Wilders

Drie Marokkaanse Nederlanders hebben een klacht tegen Nederland ingediend bij het VN-comité voor de mensenrechten in Genève. Ze vinden dat de Nederlandse Staat hen niet heeft beschermd tegen wat ze noemen de haatzaaierij door PVV-leider Wilders.

De drie klagers zijn ontevreden over het verloop van de rechtszaak tegen Wilders. Die stond terecht voor discriminatie en belediging van moslims en het aanzetten tot haat jegens hen. Hij werd in juni door de rechtbank in Amsterdam op alle punten vrijgesproken. De klagers hadden direct na Wilders' vrijspraak al aangekondigd een klacht bij het mensenrechtencomité te zullen indienen.

De weigering van het Openbaar Ministerie om hem te vervolgen, de vraag om vrijspraak door het OM toen er een proces kwam en de volledige vrijspraak door de rechtbank, zien de Marokkaanse Nederlanders als een vrijbrief voor Wilders om migranten en moslims te blijven bestempelen als een gevaar voor de samenleving.

Procedure

Het internationaal verdrag voor burgerlijke en politieke rechten beschermt hen hiertegen wel, zeggen ze. Het VN-comité voor de mensenrechten ziet toe op de naleving van dat verdrag. Bij een overtreding doet het comité een niet-bindende uitspraak, die desondanks internationaal groot gezag heeft.

De drie klagers noemen deze procedure, die jaren kan duren, "een van de laatste juridische mogelijkheden om Wilders te stoppen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl