NOS NieuwsAangepast

Partij grondstoffen voor xtc onderschept

In de Antwerpse haven is naar nu blijkt enkele weken geleden een enorme partij grondstoffen voor de productie van de synthetische drug xtc onderschept. Het gaat om 12.000 liter saffrol, afkomstig uit Thailand. De grondstof had als bestemming Nederland.

De vangst was tot nu toe geheim gehouden, maar een woordvoerder van justitie in Antwerpen bevestigt het nu.

De Belgische politie heeft de saffrol uit de vaten verwijderd, er water in gedaan en de vaten laten afleveren in Nederland. Op de afleveringsplaats heeft de Nederlandse politie vier mannen aangehouden.

De Belgische justitie heeft inmiddels om hun uitlevering gevraagd. Omdat het onderzoek nog loopt, wil het Openbaar Ministerie in Antwerpen niet meer details geven.

Alternatieve grondstoffen

Saffrol is een plantaardige stof die wordt verkregen uit een boom die in Zuidoost-Azië voorkomt. Het is een alternatief voor de oorspronkelijke grondstoffen voor xtc, zoals PMK. China, de traditionele leverancier van PMK, heeft de kraan dichtgedraaid.

Criminelen zijn dus op zoek naar alternatieve grondstoffen uit andere landen. De Nationale Recherche waarschuwde vorig jaar dat de productie van xtc in Nederland weer aan zou kunnen trekken door de import van saffrol.

De onderschepte partij saffrol zou goed zijn voor de productie van honderden miljoenen xtc-pillen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl