Kamernood oplossen door kleinere kamers

time icon Aangepast

Als student is het niet makkelijk een kamer te vinden. De vraag is groot en het aanbod klein. Studentenorganisaties roepen al jaren dat er wat aan de kamernood gedaan moet worden en vandaag wordt er een nieuw Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting ondertekend waarin maatregelen worden genomen waardoor je als student sneller een dak boven je hoofd moet krijgen.

In het Actieplan (2011-2016) staat dat er 16.000 extra kamers bij moeten komen. Om deze te kunnen realiseren zijn de minimumeisen voor de grootte van studentenkamers aangepast. Een zelfstandige studentenkamer met badkamer en keuken moet nu minstens 24 vierkante meter zijn, maar mag verkleind worden naar 18 vierkante meter. De onzelfstandige kamers gaan van 18 naar 15 vierkante meter en mogen misschien nog kleiner worden.

Daarnaast gaan gemeenten minder parkeerplaatsen eisen, een lagere grondprijs hanteren als de woningen op gemeentegrond worden gebouwd en mogen ze van het Rijk langer afwijken van het bestemmingsplan.

Twee jaar wachten

Het Actieplan is hard nodig. Het aantal kamerzoekers staat op dit moment op 30.000 en de komende jaren gaat het aantal studenten alleen maar groeien. In Amsterdam, Utrecht, Leiden en Delft moeten studenten vaak bijna twee jaar wachten op een kamer en ook in Nijmegen duurt het meer dan een jaar voordat je je eigen plekje onder de zon hebt gevonden.

Door: Eef