1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Arabische Liga ongewoon streng voor Syrië

De Arabische Liga geeft de Syrische regering nog drie dagen om het geweld tegen de eigen bevolking te staken. Dat hebben de leden op een bijeenkomst in Marokko besloten. Als het geweld niet ophoudt, volgen er mogelijk sancties.

De vertegenwoordigers van de Arabische landen hebben verder de schorsing van Syrië als lid van de Liga bekrachtigd. Deskundigen gaan nu bekijken welke sancties er kunnen worden opgelegd.

Ook Syrië was uitgenodigd voor de top in Rabat, maar het land liet uit protest verstek gaan.

Ongebruikelijk

Het is ongebruikelijk dat de Arabische Liga zulke concrete stappen neemt om de binnenlandse politiek van een lidstaat te beïnvloeden. De organisatie werd vroeger wel eens smalend een praatclub genoemd, maar sinds de Arabische Lente stelt ook de Liga zich actiever op.

De Liga wil dat president Assad zich houdt aan afspraken om het geweld in te dammen. Zo moet hij op korte termijn journalisten en onafhankelijke waarnemers toestaan van de Liga.

Assad stelt dat het geweld wordt veroorzaakt door gewapende bendes die onrust willen stoken. Hij ontkent dat de onrust in zijn land met de Arabische Lente te maken heeft.

Ambassadeur weg

Marokko heeft inmiddels zijn ambassadeur teruggeroepen uit Syrië. Het besluit komt nadat een woedende menigte gisteren de ambassade van het land had bekogeld met stenen en eieren. Ook werd de Marokkaanse vlag neergehaald.

Eerder al trok de VS om dezelfde reden zijn ambassadeur terug uit het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl