NOS NieuwsAangepast

Weinig geld Pink Ribbon naar onderzoek

NB: Dit nieuwsartikel is op woensdag 22 februari 2012 hersteld.

Pink Ribbon werft fondsen met de slogan 'help ons in de strijd tegen borstkanker'. Maar de financiering van borstkankeronderzoek blijkt geen prioriteit te zijn van het borstkankerfonds. Dat blijkt uit een reportage van Nieuwsuur.

Eigen fondsenwerving

Van de 16 miljoen die opgehaald werd bij particulieren, acties en bedrijven, zou 15 procent naar wetenschappelijk onderzoek moeten gaan. Maar die doelstelling is de afgelopen jaren niet gehaald.

Alleen in 2008 is uit dat geld een bedrag van 288.000 euro besteed aan wetenschappelijk onderzoek. Het geld is verder vooral gegaan naar bewustwording, voorlichtingsfolders en zorgprojecten voor borstkankerpatiënten.

Andere kankerfondsen

Naast de 16 miljoen opgehaald via eigen fondsenwerving, heeft Pink Ribbon ook nog eens 4 miljoen ontvangen van twee andere kankerfondsen: van KWF en A Sisters Hope, voor wetenschappelijk onderzoek.

Inmiddels is het grootste deel van dit geld inderdaad gegaan naar de financiering van wetenschappelijk onderzoek voor preventie en vroegopsporing.

Spaarrekening

In vijf jaar tijd heeft Pink Ribbon dus in totaal 20 miljoen euro ontvangen van bedrijven, particulieren en twee kankerfondsen. Acht miljoen is nog niet besteed. Op de spaarrekening staat ruim 7 miljoen euro te wachten op een goed doel.

Ten tijde van de Nieuwsuur-uitzending was dit bedrag nog niet besteed. Daarnaast is nog eens 1 miljoen gereserveerd als reserve voor de organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl