NOS NieuwsAangepast

Kamer wil fonds voor duurzame energie

Huiseigenaren, scholen, woonwijken en kleine ondernemers moeten makkelijker geld kunnen lenen om duurzame investeringen te doen of zelf energie op te wekken. De overheid zou daartoe een fonds moeten oprichten van waaruit mensen makkelijker en goedkoper kunnen lenen dan nu.

Dat zegt D66 en een meerderheid in de kamer steunt het plan. De partij zal het voorstel maandag indienen in het wetgevingsoverleg Energie. Kamerlid Stientje van Veldhoven: "Mijn doel is dat in 2020 één miljoen huishoudens en bedrijven zelf duurzame energie opwekken."

Initiatief

"Dat kan bijvoorbeeld met zonnepanelen of zonneboilers, als je vooral op gas wilt besparen", zegt Van Veldhoven. Veel mensen willen zelf duurzame energie opwekken of geld besparen voor isolatie, maar hebben nu niet de middelen om de investering te betalen."

Steeds meer consumenten en kleine bedrijven willen initiatieven nemen, alleen hebben daar het geld niet voor. Banken verkopen vaak 'nee' omdat het om een lange terugverdientijd gaat, of een kleine lening. Volgens D66 moet de regering gebruik maken van haar vermogen om tegen lage kosten te lenen en in overleg gaan met banken, woningbouwcorporaties en beleggers.

Crisis

Volgens D66 helpen duurzame investeringen ook om de economie weer uit de crisis te helpen en te groeien. "Als mensen wat geld opzij hebben gezet voor een nieuwe auto, koelkast of wasmachine, gebruiken ze dat niet zo snel om hun energierekening voor de komende tien jaar te verlagen", zegt Van Veldhoven.

"Maar als de maandelijkse uitgaven niet veranderen en het geld tegelijk naar de investering in een eigen stroomvoorziening gaat, dan is dat veel aantrekkelijker. Zeker omdat zonnepanelen na tien jaar zijn terugbetaald en erna nog zeker vijftien jaar gratis stroom leveren."

Geen noodzaak

Het ministerie van Economische Zaken noemt het plan van Van Veldhoven positief, maar wacht af. Economische Zaken zegt dat er genoeg initiatieven bestaan zodat er nu geen noodzaak is voor een nieuw fonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl