NOS NieuwsAangepast

Wat worden uw nieuwe tandartstarieven?

Vanaf 1 januari gelden geen maximumtarieven meer voor behandelingen in de mondzorg. Dat betekent dat elke tandarts, orthodontist en mondhygienist zelf mag bepalen wat hij of zij voor zijn behandelingen vraagt. Tot nu toe waren de tarieven voor alle tandartsen in Nederland hetzelfde.

In eerste instantie gaat het om een proef van drie jaar. De gedachte hierachter is dat marktwerking in de tandartsenzorg leidt tot meer concurrentie en daardoor lagere prijzen en hogere kwaliteit.

Prijslijst

Er zijn echter signalen dat de tarieven in januari juist flink hoger worden. Minister Schippers heeft de tandartsen daarom gewaarschuwd dat ze forse prijsstijgingen niet zal accepteren. Als de tandartsen misbruik maken van hun vrijheid zal ze de proef stopzetten, heeft ze laten weten.

Elke tandarts moet 1 januari een prijslijst hebben die hij in zijn praktijk en via zijn website bekendmaakt. De beroepsgroep is nu bezig die tarieven vast te stellen en de verwachting is dat ze de komende weken gepubliceerd gaan worden. Alle tandartsen doen dat individueel, want vanwege mededingingsregelingen mogen ze daarover met elkaar geen afspraken maken.

Uw ervaringen

De NOS wil graag weten waar het met de prijzen van de tandartsen naar toe gaat. Werkt de concurrentie inderdaad en wordt het vullen van gaatje goedkoper of grijpen tandartsen de vrijheid juist aan om hun tarieven te verhogen? En wat doet de consument? Zal hij de nieuwe tarieven lijdzaam aanvaarden of gaat hij actief shoppen en kijken welke tandarts de goedkoopste is?

De NOS is benieuwd naar uw ervaringen. Wij vragen u de komende weken de prijslijst van uw tandarts (of een link) te mailen naar hugo.van.der.parre@nos.nl en erbij te vertellen wat u ervan vindt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl