In de Amerikaanse stad Oakland heeft de politie een tentenkamp van Occupy-demonstranten ontruimd. Ten minste twintig betogers werden gearresteerd en meer dan honderd tenten werden afgebroken.

Boze demonstranten probeerden terug te keren naar het kamp, maar werden tegengehouden door agenten.

De ontruiming was aangekondigd, omdat de politie daar onderzoek wil doen. Vorige week werd vlakbij het tentenkamp iemand doodgeschoten. De betogers ontkennen dat er een verband is tussen het protest en de schietpartij. De familie heeft bevestigd dat het dodelijke slachtoffer in het kamp was.

Burgemeester Quan heeft gezegd dat de betogers terug kunnen keren naar hun locatie, maar dat verblijf er 's nachts niet meer wordt toegestaan.

In Oakland is het Occupy-protest de laatste weken het grimmigst van alle betogingen in de VS. Eind oktober gebruikte de politie traangas en de wapenstok bij een inval. Daarbij raakte onder anderen de Irak-veteraan Scott Olsen ernstig gewond aan zijn hoofd. Olsen is gisteren uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens een woordvoerster kan hij weer lezen en schrijven, maar nog niet praten.

Haven plat

Begin deze maand legden de betogers in Oakland de haven van die stad plat. Bij de bezettingsactie kwam het ook tot gevechten met de politie.

Ook in andere Amerikaanse steden zijn ontruimingen van Occupy-kampen aangekondigd vanwege incidenten waarbij doden zijn gevallen. In sommige gevallen ging het om overdoses drugsgebruik.

De betogers in Oakland lieten weten dat ze doorgaan met hun protest. "Ik zie niet in hoe ze ons willen uiteendrijven. Er zijn duizenden mensen die terug willen komen."

Gisteren werden in Portland in de staat Oregon vijftig mensen opgepakt bij de ontruiming van een Occupy-kamp daar.

Twee maanden

Aanstaande donderdag is het precies twee maanden geleden dat de Occupy-protesten begonnen in New York. Op 17 september waren er enkele duizenden mensen op de been in het zuidelijke deel van Manhattan, vlak bij Wall Street. Sindsdien heeft het protest zich uitgebreid over de hele VS, en naar de rest van de wereld.

STER reclame