NOS NieuwsAangepast

Actievoerders Zwarte Piet vertellen over arrestatie

Een vreedzame kunstuiting moest het zaterdag worden bij de intocht van Sinterklaas in Dordrecht, maar er werden vier mensen opgepakt. De vier kunstenaars zijn lid van de groep Zwarte Piet is Racisme, die de discussie rond de zwarte knecht van de Sint nieuw leven in wil blazen. Een paar uur later stonden ze weer buiten, waar onze verslaggever met twee van hen sprak.

"We waren naar Dordrecht gegaan om gebruik te maken van onze vrijheid van meningsuiting", zei een van hen. "Het spandoek stond opgerold naast ons, en toen werden we omsingeld door vier of vijf agenten. Opeens begon eentje te duwen en voor we het wisten zaten ze met hun knieën op ons hoofd en nek, ik kreeg knietjes tegen m'n onderrug en pepperspray in m'n ogen. Het liep helemaal uit de hand, we werden met buitensporig geweld opgepakt."

Volgens de politie werden ze opgepakt omdat ze geen gehoor gaven aan een bevel om weg te gaan. De twee mannen en twee vrouwen waren eerder op de dag al gewaarschuwd om de intocht niet te verstoren. Toen agenten ze later op de dag weer tegenkwamen, pakten ze de actievoerders op.

Schoorsteenzwart

De kunstenaars wilden duidelijk maken dat het Sinterklaasfeest "racistische elementen" bevat. "Mensen kunnen alleen deelnemen als ze meegaan met het feit dat slavernij wordt gebagatelliseerd. Zwarte Piet is een karikatuur van zwarte mensen. Schoorsteenzwart is anders." Nou kan je je afvragen of het slim is om dit allemaal tijdens de intocht van de Sint te gaan verkondigen, maar dat doet de groep expres. Ze willen de dialoog aangaan op de plek waar 'de misdaad' wordt begaan. De oplossing is volgens hen een "gezonde dialoog gebaseerd op feiten, niet zoals zaterdag iemand de kop indrukken."

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl