NOS NieuwsAangepast

Nablussen Laren duurt hele dag

Een grote brand in het centrum van Laren (Noord-Holland) heeft een houthandel en een bibliotheek verwoest. De brand ontstond gisteravond, rond 22.45 uur in de houthandel en was rond 03.30 uur vannacht onder controle.

De brandweer zegt dat er bij de brand geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Het nablussen zal nog een groot deel van de dag in beslag nemen. Het centrum van Laren werd afgezet. Over de oorzaak van de brand bij de houthandel is nog niets bekend.

Bibliotheek

De brand bij de houthandel sloeg over naar de bibliotheek van Laren. Het gebouw staat nu op instorten, zegt de brandweer.

Volgens directeur Gmelich Meyling moet de hele collectie van de bibliotheek als verloren worden beschouwd. Er stonden zo'n 30.000 boeken en tijdschriften. "We hadden onder andere een mooie historische collectie over Laren en omgeving."

Een dieseltank van 1500 liter die in de buurt stond, maakte dat de situatie even spannend was. Maar de brandweer kon de tank afschermen. Ook viel rond middernacht korte tijd de stroom uit in het centrum van Laren.

Rieten daken

Ongeveer tien huizen in de buurt zijn ontruimd en zestien mensen hebben de nacht in een hotel of bij familie of vrienden moeten doorbrengen.

Omdat veel huizen in Laren een rieten dak hebben, zat de schrik erin. Een toeschouwer werd onwel van de schrik.

Rampenzender

Op Twitter klagen enkele inwoners van Laren dat RTV Noord-Holland niet was ingeschakeld als rampenzender.

Loco-burgemeester Evert de Jong kan zich niet vinden in die kritiek: "We hebben de omwonenden keurig opgevangen. Een aantal zijn vannacht elders gaan slapen, in een hotel. Dus we hebben zo veel mogelijk getracht het in goede banen te leiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl