NOS SportAangepast

Tafeltennisicoon Du Buy (90) overleden

Tafeltennisicoon Cor du Buy is na een kort ziekbed op negentigjarige leeftijd in het ziekenhuis in Amstelveen overleden.

In 1937 werd Du Buy op zestienjarige leeftijd Nederlands kampioen. Die titel veroverde hij daarna nog acht keer, voor het laatst in 1955.

Hij won daarnaast acht keer goud in het mannendubbelspel, pakte vijf nationale titels in de mixed dubbel en veroverde diverse landstitels in de eredivisie.

Zonder de oorlogsjaren, waarin op beperkte schaal wedstrijden gespeeld werden, was zijn erelijst nog veel langer geweest.

Eigen merk

Du Buy speelde 92 interlands en was in 1963 en 1964 bondscoach van de mannen. Al tijdens zijn sportieve carrière introduceerde hij zijn eigen merk tafeltennistafels, batjes en balletjes.

De tafeltennisbond benoemde Du Buy vanwege zijn grote verdiensten voor de sport in 1956 tot erelid. Afgelopen juni kwam daar het bondsridderschap bij. Ook droeg hij de eretitel 'speler van de twintigste eeuw'.

In mei 2011 ontving hij bij de opening van de WK tafeltennis in Rotterdam uit handen van Adham Sharara, de voorzitter van de internationale tafeltennisfederatie ITTF, de prestigieuze Merit Award voor zijn verdiensten voor de ontwikkeling van het tafeltennis.

Bettine Vriesekoop, zijn vrouwelijke evenknie op tafeltennisgebied in Nederland, heeft laten weten louter goede herinneringen aan De Buy te hebben. "We verliezen een markante pionier met een aanstekelijk 'joie de vivre'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl