NOS NieuwsAangepast

Filmmakers not amused over filmstrips

New Kids Turbo wordt in 2012 samengevat in een strip. Samen met 49 andere films verschijnt het in het stripboek Filmfanfare waarin vijftig Nederlandse films verstript worden. Daarnaast ontwerpen alle tekenaars een alternatieve filmposter die samen met informatie over de tekenaar en de film in het boek verschijnt.

Iedere striptekenaar moet het verhaal in één pagina kwijt. Volgens tekenaar Ruben Steeman is dat nog niet zo makkelijk. "Je moet goed bedenken wat de film voor je betekent."

Tom ok hob jo mos

Steeman gaat de film Het Zakmes uit 1992 verstrippen. Steeman koos onder andere voor de film omdat er iets inzat wat hem aan het sms'en en Whatsappen van nu deed denken. De hoofdrolspelers van de film, Mees en Tim, hebben namelijk een eigen taal. Iedere klinker wordt ingewisseld door een o. Een bekende zin in de film is Tom ok hob jo mos (Tim ik heb je mes). Ook tijdens het tikken van berichtjes op je telefoon tik je per ongeluk wel eens de verkeerde letter.

De oudste film in het boek, Een Carmen van het Noorden, stamt uit 1919. New Kids Turbo die vorig jaar uitkwam, is de nieuwste film. Daarnaast worden onder andere De Tweeling, Ja Zuster Nee Zuster, Alles is Liefde, Ciske de Rat, Turks Fruit, De Aanslag, Soldaat van Oranje, De Lift en Flodder tot strip verwerkt.

Vorig jaar verscheen een soort zelfde project. In Mooi is dat! zijn 57 Nederlandse romans, gedichten en toneelstukken verstript.

Filmmakers

De filmmakers zijn niet blij met het plan. Ze moesten in de kranten lezen dat er van hun films een strip werd gemaakt. "Het fonds had wel even mogen bellen", zegt de producent van onder meer Soldaat van Oranje en Turks Fruit. "Op zich is het een leuk idee, maar het hangt er helemaal vanaf hoe het wordt uitgevoerd. De makers van de strip moeten wel communiceren met de filmmakers want ze kannibaliseren natuurlijk de filmwerken. Zonder de films kan er ook geen stripboek komen."

Door: Eef

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl