NOS NieuwsAangepast

Intocht Sinterklaas van minuut tot minuut

Sinterklaas is vanmiddag weer aangekomen in Nederland. Rond half één kwam de stoomboot aan in Dordrecht en maakte de Sint een rondje door de stad. Er waren wat problemen met het ontbreken van Pieten, de diefstal van de Sinterklaasvlag en het verdwijnen van het grote boek. Lees de ontwikkelingen terug van minuut tot minuut.

14.14u: Einde liveblog

De Sint is veilig in het land en dat betekent dat we een einde maken aan dit liveblog. Wil je de intocht terugkijken? Hij is te vinden op Uitzending Gemist.

14.06u: Jeroen de Jager bij de intocht

NOS verlaggever Jeroen de Jager was vanmiddag bij de intocht:

13.52u: De intocht in beeld

13.18u: Intocht afgelopen

Het Sinterklaasjournaal heeft de live-uitzending van de intocht beëindigd. Sinterklaas kan zich nu gaan voorbereiden op 5 december. In Dordrecht gaat het feest nog even door voor de kinderen daar.

13.16u: Schoen zetten

"Vanaf vandaag mogen jullie je schoen weer zetten", roept Sinterklaas naar de kinderen in Dordrecht. Een luid gejuich is te horen.

13.14u: Grote boek is terug

Sinterklaas wilde graag de burgemeester van Dordrecht in het grote boek schrijven, maar dat kon dus niet omdat het boek weg was. Gelukkig heeft een Piet het gevonden en het teruggebracht.

13.11u: Sint komt aan op Scheffersplein

De Sint is zojuist aangekomen op het Scheffersplein. Waar het grote boek is, is nog onduidelijk. De burgemeester van Dordrecht verwijt Jeroen Kramer dat hij slordig is geweest.

13.07u: Grote boek kwijt

Verslaggever Jeroen Kramer van het Sinterklaasjournaal is het grote boek van Sinterklaas kwijtgeraakt. Hij kreeg het boek in bewaring van de Hoofdpiet in de haven en heeft geen idee waar het nu is.

13.05u: Mijter verkeerd om

Op Twitter is grote opwinding ontstaan doordat Sinterklaas zijn Mijter verkeerd op om heeft.

13.03u: Optocht Dordrecht weer verder

Sinterklaas en zijn Pieten hebben hun optocht door Dordrecht weer opgepakt. Ze zijn nu op weg naar Scheffersplein.

13.00u: Sinterklaas weer op weg naar Dordrecht

Sinterklaas en zijn stoet zijn zojuist omgedraaid en zijn weer op weg naar Dordrecht. Als alles nu goed gaat komen ze zometeen aan op het Scheffersplein in Dordrecht.

12.59u: Vlag weer in Dordrecht

Verslaggever Jeroen Kramer is zojuist in Dordrecht aangekomen met de Sinterklaasvlag uit Averecht. Hij is zojuist weer gehesen. Als het goed is komen de Sint nu weer richting Dordrecht.

12.54u: Vlag weggehaald in Averecht

Een Piet heeft zojuist de Sinterklaasvlag op de kerk van Averecht weggehaald. Hopelijk keert Sinterklaas nu om en gaat hij alsnog naar Dordrecht.

12.52u: Burgemeester arriveert alleen op plein

De burgemeester van Averecht is zojuist alleen aangekomen op een plein in Dordrecht. De Sint en zijn Pieten lopen inmiddels richting Averecht. En ook verslaggever Jeroen Kramer van het Sinterklaasjournaal is met spoed op weg naar dat dorp.

12.50u: Plein Dordrecht wacht op Sint

Het plein in Dordrecht waar Sinterklaas aan zou komen staat vol met kinderen, maar Sinterklaas is nergens te zien. Ook in de straten er omheen wachtten de kinderen teveergeefs op de stoet.

12.46u: Sinterklaasjournaal op weg naar Averecht

Het Sinterklaasjournaal en de burgemeester van Dordrecht hebben de hulp van een paar Pieten ingeroepen en verslaggever Jeroen Kramer is nu op weg naar Averecht om de vlag daar op te halen. Sinterklaas zelf is onderussen met zijn hele stoet ook op weg naar het dorp.

12.45u: Sinterklaas naar Averecht?

Het lijkt er op dat de burgemeester van het dorp Averecht de vlag heeft weggehaald. In Averecht hangt nu een vlag aan de kerk, waardoor Sinterklaas en zijn Pieten nu waarschijnlijk die kant oplopen. De burgemeester van Averecht wil erg graag dat de Sint naar haar dorp komt, werd eerder deze week al duidelijk in het Sinterklaasjournaal.

12.43u: Stoet loopt verkeerde kant op

Er lijkt grote verwarring te zijn ontstaan bij de Zwarte Pieten. Ze hebben geen idee waar ze heen moeten, omdat de Sinterklaasvlag is verdwenen. De stoet is daardoor de verkeerde kant op gelopen.

12.41u: Vlag verdwenen

De Sinterklaasvlag is zojuist verdwenen. De vlag is nodig zodat de Pieten de weg kunnen vinden en hij is daarom een half uur geleden gehesen. Nu heeft iemand hem dus weer omlaag gehaald, maar wie is onduidelijk. Sinterklaas en zijn Pieten hebben niets in de gaten.

12.40u: Pieten abseilen van scheve toren

Een groep Zwarte Pieten heeft zojuist geabseild vanaf de scheve toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dordrecht. Ze waren goed getraind en gingen razendsnel naar beneden.

12.34u: Intocht door Dordrecht

Sinterklaas en zijn Pieten zijn begonnen aan hun looproute door Dordrecht. Het komende uur zullen ze in een optocht door de stad lopen om zoveel mogelijk kinderen te begroeten.

12.29u: Sinterklaas aan land

Pakjesboot 12 heeft zojuist aangelegd in de haven. Sinterklaas heeft samen met zijn Pieten weer voet aan land gezet. Het eerste cadeau heeft hij direct uitgedeeld aan de burgemeester van Dordrecht. Die mag alle stoombootjes waar de Pieten op zaten houden.

12.22u: Volle kades in Dordrecht

De kades van de Wolververshaven in Dordrecht staan propvol met duizenden kinderen en hun ouders die de Sint komen verwelkomen. Sinterklaas geniet zichtbaar van al deze aandacht.

12.20u: Vlag gehesen

Kinderen in Dordrecht hebben zojuist de Sinterklaasvlag gehesen. Deze vlag is nodig, zodat de Pieten weten waren ze heen moeten.

12.18u: Pieten op Pakjesboot 12

Een grote groep Zwarte Pieten is van de kleine stoombootjes overgeklommen op Pakjesboot 12. Sinterklaas is dus niet meer alleen op de stoomboot en vaart nu de haven in.

12.16u: Opluchting in Dordrecht

Grote opluchting bij de makers van het Sinterklaasjournaal. Dieuwertje Blok en verslaggever Jeroen Kramer zijn blij dat Sinterklaas en zijn Pieten nu Dordrecht binnen varen.

12.14u: Sinterklaas vaart Dordrecht binnen

Sinterklaas vaart momenteel Dordrecht binnen. In zijn eentje op de stoomboot. Achter Pakjesboot 12 varen kleine stoombootjes met Zwarte Pieten. Het lijkt dus allemaal goed te komen.

12.12u: Sinterklaas: "We varen recht op Dordrecht af."

Sinterklaas heeft zojuist de vaarrichting van zijn boot veranderd. Hij zegt dat hij nu recht op Dordrecht afvaart. Maar er zijn nog steeds geen Pieten aan boord. "Zonder Pieten geen Sinterklaasfeest", zei hij in het Sinterklaasjournaal.

12.11u: Burgemeester: "Alles komt goed."

Sinterklaas heeft tegen de burgmeester van Dordrecht gezegd dat alles komt goed. De burgemeester is inmiddels ook aangekomen bij de intocht.

12.09u: Burgemeester onderweg naar intocht

De burgemeester van Dordrecht is te laat voor de intocht, omdat hij graag in het grote boek van Sinterklaas wilde komen. Sinterklaas had alleen geen tijd om hem er nu in zetten, omdat hij de stoomboot moet besturen.

12.06u: Contact met Pakjesboot 12

Het sinterklaasjournaal had zojuist contact met de stoomboot, maar het is onduidelijk waar op zee die zich bevindt. Ook was Sinterklaas niet in beeld en is dus onduidelijk of hij nog op de boot is.

12.03u: Locatie stoomboot onduidelijk

Er is nog geen nieuws over de stoomboot van Sinterklaas. Het is onduidelijk waar Pakjesboot 12 momenteel is en of de Sint zonder zijn Pieten wel de goede kant opvaart. Ook de burgemeester van Dordrecht is nog niet aanwezig bij de intocht.

12.00u: Live-uitzending intocht begonnen

Op Nederland 3 is zojuist de live-uitzending van de intocht van Sinterklaas gestart. Volgens het Sinterklaasjournaal is het nog steeds de vraag of alles wel goed komt, omdat de Sint zonder Pieten op zijn stoomboot zit. "Eindelijk is het dan zover.. Vandaag komt Sinterklaas aan in Dordrecht! Of toch niet?" twitterde het Sinterklaasjournaal zojuist. Volg de tv-uitzending via de livestream.

11.50u: Dordrecht klaar voor intocht

De brandweer van Dordrecht heeft de intocht van Sinterklaas zojuist ingeluid door vanaf een boot met waterkanonnen in de lucht te spuiten. Langs de kade van de Wolwevershaven staan duizenden kinderen met hun ouders.

11:20u: Sinterklaasjournaal van gisteren

Over 40 minuten begint de televisie-uitzending rond de intocht van Sinterklaas op Nederland 3. Wil je alles weten over de voorbereidingen en over hoe het er nu voor staat? Bekijk het Sinterklaasjournaal van gisteren.

10:39u: Minder cadeautjes?

Gaat de Sint nu wel of niet minder cadeautje uitdelen vanwege de financiële crisis Uit? onderzoek van marktonderzoeker GfK, in opdracht van de NOS, blijkt dat er in Nederland bijna veertig procent minder geld wordt uitgegeven aan cadeautjes op 5 december. Detailhandel Nederland verwacht dat Nederlanders juist wel meer Sinterklaasinlopen doen dan vorig jaar. De winkeliersorganisatie verwacht dat er rond 5 december 493 miljoen euro extra zal worden omgezet; dat is ruim 20 miljoen meer dan vorig jaar.

10:33u: Sinterklaasoorlog in Leeuwarden

Terwijl vanmiddag in Dordrecht dé grote intocht is, komt de Sint ook aan in Leeuwarden. En daar is een heuze Sinterklaasoorlog aan de gang. Met als gevolg: er rijden vanmiddag maar liefst twee hulpsinten door de stad. De organisatie van de intocht in Leeuwarden had namelijk besloten om de route die de Sint aflegt in te korten en een belangrijke winkelstraat te schrappen. De winkeliers tekenden protest aan, maar hun verzoek werd genegeerd, waarop de winkeliers besloten om zelf een intocht te organiseren. Bemiddelingspogingen hebben geen effect gehad.

09:56u: Sinterklaas in het Radio 1 Journaal

Vanochtend vroeg sprak Sinterklaas in het Radio 1 Journaal live met presentator Bert van Slooten. Hij vertelde onder meer over zijn nieuwe grote boek. Hij ontkende de geruchten dat de Sint het dit jaar moet doen zonder zijn paard Amerigo. Daarnaast gaf hij toe dat het lastig is dat hij het moet doen zonder zijn Pieten op de stoomboot, maar hij verzekerde dat alles goedkomt.

09:39u: Sinterklaas alleen op stoomboot

Het lijkt er op dat alleen Sinterklaas op weg is naar Nederland. Er zijn geen Zwarte Pieten aan boord van Pakjesboot 12. De Goedheiligman bestuurt de boot zelf, terwijl hij ook druk bezig is met het volschrijven van het nieuwe grote boek. De Sint zelf ontkende gisteren in het Sinterklaasjournaal dat er problemen zijn. "Het gaat hier prima. Niemand hoeft zich zorgen te maken", zei hij.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl