NOS NieuwsAangepast

Gonggrijp verliest beroep Twitterdata

Twitter moet de ip-adressen van drie gebruikers aan de Amerikaanse justitie overhandigen. De drie, onder wie de Nederlander Rop Gonggrijp, worden verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de klokkenluiderssite WikiLeaks.

Justitie in de VS had Twitter via een dagvaarding om de gegevens gevraagd, waarna de twitteraars in beroep gingen. Het gaat om de Amerikaanse beveiligingsexpert Jacob Appelbaum, oprichter van XS4ALL Rop Gonggrijp en parlementariër Birgitta Jonsdottir uit IJsland.

Gonggrijp hielp WikiLeaks vorig jaar met het publiceren van een legervideo, waarop te zien is hoe Amerikaanse militairen Iraakse burgers doodschieten.

Privé of niet?

De gebruikersinformatie zou nodig zijn voor een eventuele strafzaak tegen WikiLeaks. De Amerikaanse overheid verwijt de organisatie dat door het lekken van diplomatieke informatie levens in gevaar zijn gebracht.

Justitie wil niet zeggen wat de relatie van de drie tot WikiLeaks zou zijn. Ook is onbekend welke rol de Twitterberichten daarin spelen. De Amerikaanse justitie wilde niet alleen de ip-adressen bekijken, maar ook inzage hebben in privéberichten.

De drie internetters stapten naar de rechter omdat ze vinden dat het ip-adres, waarin onder meer de locatie is opgeslagen, tot de privégegevens hoort. De rechter was het daar niet mee eens.

Volgens de rechter hebben de twitteraars vrijwillig hun ip-adressen overhandigd, toen ze zich aanmeldden bij de dienst. Daarbij hebben ze ook voor een deel afstand gedaan van hun privacy.

Hogere principes

Gonggrijp zegt op zijn blog dat hij de Twitterdata weinig spectaculair vindt. Volgens hem gaat het "om hogere principes en dit vonnis is niet goed voor online privacy".

Appelbaum reageerde via Twitter: "vandaag is zo'n dag dat je het vertrouwen in het rechtssysteem verliest".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl