NOS NieuwsAangepast

Indo-rocker Andy Tielman overleden

De grondlegger van de indo-rock in Nederland, Andy Tielman, is op 75-jarige leeftijd overleden. Eind jaren vijftig waren de Tielman Brothers een van de eerste bands die succes hadden met rock-'n-rollmuziek.

Middelpunt van de groep was gitarist Andy Tielman, die een van de eerste gitaarhelden werd. De band trad behalve in Nederland ook veel in Duitsland op.

In de jaren 80 kwam er hernieuwde belangstelling voor Andy Tielman, die als artiest in de vergetelheid was geraakt. In 2005 werd hij ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Luchtgitaar

Het verhaal van de Tielman Brothers begon in 1946 in Indonesië, waar het gezin Tielman regelmatig optrad voor Nederlandse militairen. Later werden ze ook populair bij Indonesiërs en traden ze op voor toenmalig president Soekarno.

In 1957 kwam het gezin naar Nederland. In een document dat te vinden is in het Nationaal Archief in Den Haag worden ze vermeld. Een Nederlandse ambtenaar aan boord van het schip waarmee ze naar Nederland kwamen, schreef: "Het gezin Tielman - man, vrouw, drie zoons en een dochter - vormden in Indonesië een band (...) Aan boord hebben ze een voorstelling gegeven, die zeer zeker niet slecht was te noemen. Ofschoon ik ervan overtuigd ben, dat in Nederland geen gebrek is aan muziekbands, is dit misschien voor deze familie een kans om te slagen."

Beatles

Al snel volgde de doorbraak. In 1958 stonden ze op de Wereldtentoonstelling in Brussel. De show die ze daar neerzetten was ongekend in Europa. Er klonken scheurende gitaren en de broers bespeelden hun instrumenten achter in de nek, met voeten en tanden. Ook vlogen er regelmatig gitaren door de lucht.

Ze kregen een platencontract, optredens in Duitsland en een muzikale showact in de film Paprika. Een van hun shows in Duitsland werd zelfs bezocht door The Beatles, die zelf ook door Duitsland toerden. Paul McCartney heeft daar later over gezegd dat het wilde optreden van de Tielman Brothers hun manier van optreden heeft beïnvloed.

Pioniers

Muziekkenner Leo Blokhuis ziet de Tielman Brothers als "de pioniers van de Nederlandse rock-'n-roll". "De Tielman Brothers, die naam moet absoluut met hoofdletters worden geschreven in de Nederlandse popgeschiedenis", zegt hij.

In 1964 stapte broer Ponthon uit de band. De band bleef wel bestaan in wisselende samenstellingen, maar de magie was verbroken.

In de jaren 80 begon Andy Tielman een solocarrière. Ook in de jaren 90 bleef hij optreden en bracht hij regelmatig cd's uit. Ook schreef hij een autobiografie: That's My Life.

Twee jaar geleden werd bij Andy Tielman nierkanker vastgesteld. Hij wordt volgende week vrijdag in Den Haag gecremeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl