NOS VoetbalAangepast

Sigaren, enthousiasme en 250 interlands

Nederland-Argentinië, 25 juni 1978. Terwijl Nederland aan de radio of televisie gekluisterd zit, is de finale van het WK in Argentinië extra speciaal voor een Amsterdamse krullenbol.

Voor de dan 27-jarige Jack van Gelder is de finale zijn debuut als radioverslaggever bij een interland van Oranje. 11 november 2011 20.30 uur, Nederland-Zwitserland. Van Gelder, inmiddels zonder krullen, doet voor de 250ste keer voor Langs de Lijn verslag van een interland van Oranje.

Dat heuglijke feit is op NOS.nl te volgen via een livestream. Van Gelder verslaat het duel samen met zijn 'vaste kompanen' Bert Nederlof, Leo Driessen, Ron de Rijk en Bas Ticheler. Het vijftal weet een webcam op zich gericht, zodat ze dit keer niet alleen te horen, maar ook te zien zijn.

Debuut

Langs het veld in Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti in Buenos Aires doet de piepjonge Van Gelder verslag van de koude oorlog die de Argentijnen voeren. Lijdend voorwerp is de ingezwachtelde arm van René van de Kerkhof waardoor de gemoederen hoog oplopen.

Door de jaren heen heeft Van Gelder met diverse co-commentatoren verslag gedaan van Oranje. Zijn eerste 'partner in crime' bij de microfoon was Bert Nederlof. Die weet zich diverse anekdotes te herinneren met Van Gelder in een hoofdrol.

Voor joker in Milaan

"Tijdens het EK van 1988 droeg ik een dunne, geruite zomerbroek", steekt Nederlof van wal. "Steeds als ik die aan had, won Oranje. Die moest ik van Jack dus blijven dragen, ook al was het soms ijskoud."

"Bij elke uitwedstrijd van Oranje vroeg Jack op Schiphol of ik mijn geruite broek wel bij me had. Pas tijdens het WK van 1990 verliest Nederland voor de eerste keer weer eens, terwijl ik mijn inmiddels behoorlijk versleten broek toch droeg. Het werd in de achtste finale 2-1 voor Duitsland."

"Na afloop knipte Jack plechtig een pijp van de broek af, zodat ik de hele avond voor joker liep in Milaan."

De sigaar

Ook Leo Driessen was jarenlang de tweede stem naast Van Gelder, maar hij haalde juist een streek met hém uit. Van Gelder houdt van een goede sigaar en dat was een mooie aanleiding voor een grap.

"Ik heb wel eens bewust een helft lang elke keer aan Jack overgegeven op het moment dat hij een sigaar op wilde steken. Blij werd hij er niet van..."

De Robben-wissel

Driessens opvolger naast Van Gelder was Ron de Rijk. De verslaggever weet zich vooral het commentaar bij de 'Robben-wissel' tijdens het EK in Portugal voor de geest te halen.

Robben speelt tegen Tsjechië een uitstekende wedstrijd. Maar juist hij wordt door bondscoach Dick Advocaat naar de kant gehaald ten faveure van middenvelder Paul Bosvelt.

Van Gelder en De Rijk reageren net als menig televisiekijker vol verbazing. "Hij moet geblesseerd zijn", roept Van Gelder. Als ze doorhebben dat dat niet het geval is, verklaren ze Advocaat voor gek: "Onbegrijpelijke wissel. De Tsjechen vieren het als een feestje. Dit slaat helemaal nergens op."

Tegenwoordig

Bij de interlands van Oranje wordt tegenwoordig verslag gedaan door Van Gelder en Bas Ticheler. Voor laatstgenoemde was de interland tegen Luxemburg in 2006 een memorabele.

De uitwedstrijd in de kwalificatie voor het EK van 2008 eindigt in een 0-1 overwinning voor Nederland, maar het duo achter de microfoon hield zich even met andere dingen bezig. "Die wedstrijd was zo slecht dat we ergens in de tweede helft beiden de slappe lach kregen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl