NOS NieuwsAangepast

Beurzen op winst na lagere opening

De Europese beurzen krabbelen op na een slechte opening. De AEX-index in Amsterdam begon met 1,75 procent verlies, maar staat rond 11.00 uur op een winst van zo'n 0,6 procent. Ook de Midkap heeft het openingsverlies van bijna 2 procent goedgemaakt en staat 0,6 procent hoger.

De Parijse hoofdindex CAC-40 buigt een verlies van ruim 2 procent om naar een plus van bijna 1 procent. Ook de indices in Frankfurt en Londen staan hoger dan de slotstand.

Eerder vandaag sloten de beurzen in Azië met zware verliezen. De Nikkei in Tokio opende 1,8 procent lager dan de slotkoers van gisteren en verloor uiteindelijk 2,9 procent. De hoofdindex in Hongkong sloot 5,1 procent lager, die in Singapore verloor 3,3 procent van zijn waarde.

Italië

Beleggers hebben nog altijd grote zorgen over de hoge rentestand en de omvangrijke staatsschuld van Italië. De rente die het land op zijn 10-jarige staatsobligaties moet betalen, liep gisteren op tot boven de 7 procent.

De hoge Italiaanse rente wordt door de markt gezien als problematisch, omdat de staatsschuld van Italië door die hoge rente alleen maar toeneemt. De schuld van Italië is met 1900 miljard euro nu al groter dan die van Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland samen.

Griekenland

Ook de voortdurende politieke onzekerheid in Griekenland doet de beurskoersen geen goed. In het land wordt verder onderhandeld over een nationale overgangsregering, nadat premier Papandreou en oppositieleider Samaras het gisteren toch niet eens waren geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl