NOS NieuwsAangepast

Het imperium van Berlusconi: wat gebeurt daarmee?

Na zeventien jaar lijkt het einde van de politieke carrière van de Italiaanse premier Berlusconi in zicht. In de krant La Stampa heeft hij gezegd dat hij geen kandidaat meer is bij de volgende verkiezingen. Berlusconi heeft aangegeven dat wat hem betreft deze verkiezingen in februari zijn. Maar naast politicus is hij ook een belangrijke zakenman met zijn imperium Fininvest.

Fininvest is verdeeld in de vijf bedrijven Mediaset, Medusa, Mediolanum, uitgever Mondadori en de voetbalclub AC Milan. Mediaset is het grootste commerciële televisiebedrijf van Italië met onder andere de zenders Canale 5, Italia uno en Rete 4. Medusa is een filmdistributeur en Mediolanum is een bank- en verzekeringsmaatschappij. Met zijn imperium staat Berlusconi op de derde plek van rijkste Italianen.

Wet-Gasparri

Wat zal het aftreden van Berlusconi als premier voor gevolgen hebben voor Fininvest? Als premier kon hij via benoemingen en wetten zorgen dat zijn bedrijven allerlei voordelen kregen. Zo werd in 2004 de controversiële Wet-Gasparri goedgekeurd. Die moest er voor zorgen dat de concurrentie in de televisiewereld groter werd. Maar in de praktijk zorgt het ervoor dat Mediaset zijn grip op de televisiemarkt kon vergroten.

Als de politieke rol van Berlusconi is uitgespeeld zal dit binnen Fininvest vooral gevolgen hebben voor Mediaset. Mogelijke nieuwe leiders zouden voordelen als de Wet-Gasparri kunnen terugdraaien en ook kan Berlusconi in de toekomst geen nieuwe voordeeltjes regelen voor het bedrijf.

Veronica Lario

Naast het einde van zijn politieke carriere loert er nog een gevaar voor Fininvest. In 2009 vroeg de tweede vrouw van Silvio, Veronica Lario, een scheiding aan. Het probleem voor de huidige Italiaanse premier is de verdeling van zijn bezit. Zijn twee kinderen uit het eerste huwelijk zitten in het bestuur van Fininvest en met zijn tweede vrouw heeft hij drie kinderen. Zijn kinderen bezitten elk iets meer dan 7 procent van de holding. De overige 63 procent beheert Silvio zelf. De advocaten van Veronica en Silvio moeten duidelijk krijgen hoe dit deel van Silvio verdeeld gaat worden. Al deze onzekerheid zorgt voor veel onduidelijkheid en dat is niet goed voor de koers van de bedrijven van Fininvest.

Door: Harro

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl