NOS NieuwsAangepast

Nord Stream-pijpleiding in gebruik

In het Noord-Duitse Lubmin is de oliepijpleiding Nord Stream tussen Rusland en Duitsland officieel in gebruik genomen. De leiding verbindt de gasreserves van Rusland met Europa. De leidingen kunnen Europa gedurende zeker vijftig jaar van gas voorzien met een maximum van 55 miljard kubieke meter per jaar.

Bij de ingebruikneming waren de Duitse bondskanselier Merkel, de Russische president Medvedev, de Franse premier Fillon en de Nederlandse premier Rutte.

Door de pijpleiding kan Nederland een belangrijke rol blijven spelen in de gasvoorziening in Europa. Nu de gasbel in Slochteren langzaam opraakt, wil Nederland zich concentreren op zijn rol als 'gasrotonde'. De bedoeling is dat Nederland gas importeert, dat ondergronds opslaat en vervolgens exporteert.

Gasunie

De Gasunie was betrokken bij de aanleg en exploitatie van de pijpleiding. De twee leidingen van Nord Stream hebben een lengte van 1224 kilometer en lopen deels over land en deels onder het water van de Oostzee. De aanleg kostte 7,4 miljard euro.

Premier Rutte zei tijdens de ingebruikneming trots te zijn op de Nederlandse inbreng in het project.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl