NOS NieuwsAangepast

VS en Bolivia herstellen banden

De VS en Bolivia hebben in Washington een akkoord getekend dat de gespannen relatie tussen de twee landen moet verbeteren. Beide naties verwachten zo snel mogelijk weer ambassadeurs naar elkaar te zullen sturen.

Drie jaar geleden zette president Morales van Bolivia de Amerikaanse ambassadeur uit omdat die de Boliviaanse regering zou tegenwerken. Zo zou er steun zijn gegeven aan een onafhankelijkheidsbeweging in het oosten van het land.

Hoewel de VS de beschuldigingen tegensprak, ging Morales nog verder door ook het Amerikaanse drugsbestrijdingsprogramma de deur te wijzen. In dat programma werkten de VS en Bolivia al jaren samen om de uitvoer van cocaïne tegen te gaan. Bolivia is de op twee na de grootste cokeproducent ter wereld.

Brazilië

Morales, een voormalige cocaboer, streed al lange tijd tegen die Amerikaanse inmenging in Bolivia. Toen hij aantrad als president zocht hij toenadering tot Brazilië om het probleem gezamenlijk aan te pakken.

In het nieuwe akkoord staat dat de VS en Bolivia gaan samenwerken op het gebied van handel, ontwikkelingssamenwerking en drugsbestrijding. Of dat betekent dat het het anti-drugsprogramma weer wordt opgestart, is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl