NOS SportAangepast

Bokslegende Joe Frazier (67) overleden

De voormalig wereldkampioen boksen in het zwaargewicht Joe Frazier is op 67-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan leverkanker.

Smokin' Joe Frazier werd in 1964 olympisch kampioen en in 1970 werd hij wereldkampioen bij de profbond WBA.

Zijn beroemdste gevecht was in 1971. Frazier verdedigde zijn titel tegen Muhammad Ali, die drie jaar lang niet had mogen vechten omdat hij geweigerd had te dienen in het Amerikaanse leger.

'Het gevecht van de eeuw' werd over de hele wereld rechtstreeks op tv uitgezonden. Ali ging in de vijftiende ronde even neer, iets wat nog nooit eerder gebeurd was in zijn carrière. Frazier won uiteindelijk op punten. Het was de eerste keer dat Ali als beroepsbokser een gevecht verloor.

Trilla in Manilla

Frazier kon slechts vier wedstrijden genieten van de eer als wereldkampioen. In 1973 verloor hij de titel aan George Foreman. In de twee rondes die daarvoor nodig waren, ging Frazier zes keer neer.

Hij en Ali zouden het nog twee keer tegen elkaar opnemen, onder meer in de 'Thrilla in Manilla', in 1975. Die beide wedstrijden werden gewonnen door Ali, al gaf die toe dat hij het gevecht in Manilla bijna niet had overleefd.

Rivaliteit

Na dat laatste gevecht met Ali bokste Frazier nog twee wedstrijden voor hij definitief stopte.

Zijn rivaliteit met Ali bleef echter aanhouden. Frazier bleef het Ali kwalijk nemen dat hij hem buiten de ring verbaal had aangevallen. Zo had Ali hem een gorilla genoemd en een Uncle Tom, omdat hij niet genoeg deed voor zijn zwarte landgenoten.

In hun latere jaren legden beide bokslegendes hun ruzie bij en waren ze positiever over elkaar.

Ali: "Groot kampioen verloren"

Ali heeft met groot verdriet kennis genomen van de dood van zijn oude rivaal. "De wereld heeft een groot kampioen verloren", aldus Ali. "Ik zal mij hem met groot respect en bewondering herinneren. Mijn sympathie gaat uit naar zijn familie en zijn vrienden."

Ook George Foreman, die Frazier in 1973 met keiharde stoten van de wereldtitel beroofde, reageerde geschokt. "Een goede nacht, Joe Frazier. Ik houd van je, beste vriend", twitterde de 62-jarige dominee.

De huidige wereldkampioenen, de broers Vitali (WBC) en Vladimir Klitsjko (WBA, IBF en WBO) toonden zich schatplichtig. "Mijn broer en ik zijn aangedaan door Fraziers overlijden. "Hij was één van de echt grote zwaargewichten en heeft veel voor de bokssport betekend", zei Vitali.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl