NOS NieuwsAangepast

Power to the people: Een bank op de knieën

Vorige week kondigde Bank of America aan dat rekeninghouders geen 5 dollar per maand meer hoeven te betalen voor hun bankpassen. Een aardig gebaar van de grootste bank van de Verenigde Staten in tijden van crisis, maar van harte ging het niet. Dit is het verhaal van hoe een 22-jarige werkloze vrouw een bank op de knieën kreeg, en ze is niet de enige.

Voor Molly Katchpole, Washington DC, was de aankondiging van de maatregel van Bank of Amerika de druppel: "Ik hoorde van de 5 dollar en was het zat. Ze zijn dan wel een bedrijf, maar maken hun winst met ONS geld. Het is niet alsof ze tandenborstels verkopen of zoiets."

Dus startte ze een online-petitie. Haar brief werd opgepikt op Twitter en Facebook en al snel had ze honderdduizenden handtekeningen binnen. 306.894 handtekeningen en reacties later ging Bank of America overstag. Ze annuleerden de verhoging, maar Molly had haar geld toen al weggesluisd naar een kleinere lokale bank.

"We nemen alles mee"

Molly is niet de enige die het waagt te vechten tegen zo'n mega-bedrijf. Warren en Maureen Nyerges uit Florida durfden het ook aan en wel tegen dezelfde Bank of America. Zij kregen op een dag een brief waarin stond dat de bank het vrijstaande huis van het echtpaar gedwongen ging verkopen, omdat ze hun hypotheek niet konden betalen.

Het gekke was dat de twee helemaal geen hypotheek hadden afgesloten. Ze hadden het huis gewoon contant afgerekend. Bank of America was het daar niet mee eens en hield vol. Toen het echtpaar vervolgens de bank voor de rechter daagde, verloor de bank ook de rechtszaak en moest 3000 euro schadevergoeding betalen.

Dat deed de bank niet, waarop Warren en Maureen de rollen omdraaiden. Gewapend met een dwangbevel, de sheriff en een verhuiswagen reed het echtpaar naar het dichtstbijzijnde filiaal van de bank en nam al het meubilair mee.

DIY

Je hoeft voortaan geen dus Michael Moore te heten om een verschil te maken tegen de grote multinationals. Volgens Ben Rattray van Change.com, waar Molly's petitie stond, vergroot het internet de solidariteit: "Vroeger zou een Molly boos naar de bank zijn gelopen om daar verhaal te halen, vervolgens zou de bank nee zeggen en kon Molly mooi in haar eigen sop gaarkoken. Met sociale media kunnen gewone mensen zoals jij en ik een groep vormen die wel degelijk een verschil kan maken."

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl