Ridder Militaire Willems-Orde teruggevonden

Aangepast

Er blijken niet zeven, maar acht dragers van de Militaire Willems-Orde nog in leven te zijn. Aangenomen was dat majoor Kenneth G. Mayhew was overleden, totdat de 94-jarige veteraan bij toeval bij een herdenking werd ontdekt.

Mayhew was aanwezig bij de herdenking van de bevrijding van Venray, op 18 september van dit jaar. Daar zag een Nederlandse kolonel tot zijn verbazing dat de veteraan nog de oude versie van het ereteken droeg.

Door verhuizingen was het contact met de Brit halverwege de jaren zeventig verloren gegaan. "Toen ik terugkeerde naar Engeland na de bevrijding, nam het leven weer zijn gewone gang", zegt Mayhew in de Defensiekrant (pdf). "Er moest gewerkt worden, ik had een jong gezin."

Vanwege zijn hoge leeftijd werd er later van uitgegaan dat de militair was overleden. Mayhew verkeert echter nog in uitstekende gezondheid.

Moed, beleid en trouw

De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde. De orde wordt verleend voor daden die getuigen van "moed, beleid en trouw" zoals ook op de onderscheiding staat. De laatste keer dat het ereteken werd uitgereikt, was in 2009 aan Marco Kroon, voor zijn daden in Afghanistan.

Mayhew, die bij de mobilisatie van 1939 in dienst moest, landde op D-day in Frankrijk en vocht zijn weg naar het noorden. In Nederland was hij betrokken bij de gedoemde operatie Market Garden om de bruggen bij Arnhem in handen te krijgen.

Minder ceremonieel

De Militaire Willems-Orde kreeg Mayhew voor zijn moed tijdens de bevrijding van Weert, Venray en Overloon. Overigens ging dat kort na de oorlog met minder ceremonieel dan bij Marco Kroon: Mayhew kreeg bericht dat hij de medaille op de Nederlandse ambassade in Londen kon ophalen. Omdat hij nog gewond was van de strijd op het vasteland van Europa, kreeg hij hem per post toegezonden.

Dat maakte Mayhew niet minder trots op de onderscheiding. "Je stond er verder niet bij stil, maar ik vond het destijds wel een geweldige eer." Zo zegt hij later nog eens op de thee te zijn uitgenodigd door koningin Juliana en prins Bernhard.

De oud-majoor heeft inmiddels de moderne versie van het ereteken gekregen. Hij ziet ernaar uit om de andere leden van de orde te ontmoeten. Behalve Kroon en Mayhew zijn dat vijf Nederlanders en een Amerikaan.

STER Reclame